fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSmanjili potrošnju vode i energije

Smanjili potrošnju vode i energije

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Pivara Trebjesa iz Nikšića smanjila je u prethodnom periodu ukupnu potrošnju vode, energije i emisiju ugljen dioksida (CO2), kako bi pokazala punu posvećenost čuvanja resursa i održivog poslovanja, saopšteno je iz te kompanije.

Menadžer korporativnih poslova u Pivari Trebjesa, Jelena Damjanović Vidaković, rekla je da su primjenom novih tehnologija i opreme u kompaniji značajno smanjili emisiju CO2 i uštedili potrošnju vode i energije.

„Posvećeno radimo da u narednom periodu ostvarimo nove uštede i koristimo vodu i energiju na način koji ostavlja najmanji negativni uticaj na okolinu. To je dobro i za naše poslovanje i za zajednicu u kojoj poslujemo“, saopštila je Damjanović Vidaković.

Pivara je u prošloj godini upotrijebila 12 odsto manje vode po litru proizvedenog piva u poređenju sa 2015. godinom, balans potrošnje i proizvodnje tečnog ugljen dioksida poboljšan je oko osam odsto, a emisija CO2 smanjena 14,9 odsto.

Iz Trebjese su podsjetili da su uz smanjenje emisije CO2 i uštede u potrošnji vode u prethodnom periodu izgradili i sopstveno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

„Time je zaokružen cijeli proces, počev od brige o resursima, do brige o kvalitetu vode koje završava u zemljištu i rijekama“, navela je Damjanović Vidaković.

Pivara Trebjesa posluje u okviru Molson Coors Beverage Company, kojoj je, kako je navedeno, održivost visoko i na listi prioriteta.

“Molson Coors Beverage Company svoje ciljeve održivosti organizuje kroz tri stuba, počev od promovisanja odgovornog konzumiranja alkohola, postizanja efikasnosti „od zrna do čaše“ i održivog pivarstva, kao i kroz podršku dobrobiti zaposlenih i zajednica u kojima posluje kompanija”, navodi se u saopštenju.

Pivara Trebjesa je, sa ostalim članicama Molson Coors Beverage Company, i ovog septembra, sedmu godinu za redom, obilježila mjesec Našeg pivskog pečata, koji je posvećen društvenoj odgovornosti i održivosti.

Zaposleni Pivare su, u mjesecu Našeg pivskog pečata, zajedno sa Nevladinim udruženjem (NVU) Putevima predaka posadili 500 stabala drveća u park šumi Trebjesa.

Zaposleni su, kako je saopšteno, prikupljali i garderobu i odjeću koja će, u saradnji sa Crvenim krstom, biti podijeljena najugroženijim domaćinstvima u Opštini Nikšić.

Kompanija je u saradnji sa Upravom policije realizovala kampanju bezbjednosti u saobraćaju pod nazivom Kad pijem ne vozim.

„Kroz te aktivnosti u septembru smo ostavili naš pozitivan „pečat“, a to činimo i tokom cijele godine, odnosom prema zaposlenima, partnerima, kupcima i potrošačima, kao i kroz podršku zajednici u kojoj poslujemo“, kazala je Damjanović Vidaković.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...