fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSmanjenje stope PDV-a na jaja povećaće obim domaće proizvodnje

Smanjenje stope PDV-a na jaja povećaće obim domaće proizvodnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Smanjenjem stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) na jaja znatno će se uticati na poboljšanje i povećanje obima domaće proizvodnje, kao i na konkurentnost tog proizvoda na domaćem tržištu, ocijenjeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Iz Ministarstva su podsjetili da su dali predlog da se stopa PDV-a na jaja kao osnovne životne namirnice smanji sa 21 odsto na sedam odsto, što je i predviđeno Predlogom zakona o budžetu za ovu godinu.

Ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Stijović je poslednjih mjeseci imao niz sastanaka sa predstavnicima živinarskog sektora u Crnoj Gori, a sve u cilju prevazilaženja problema sa kojima se proizvođači suočavaju.

Na sastancima je ukazano da je jedan od ključnih problema visoka stopa PDV-a na jaja, na koji živinarski sektor ukazuje godinama.

Osluškujući njihove potrebe i zahtjeve Ministarstvo je iniciralo izmjene stope PDV-a sa ciljem jačanje domaće proizvodnje.

“Koliki je značaj ove inicijative, najbolje govori činjenica da se u Crnoj Gori godišnje proizvede preko 100 miliona jaja, dok se dodatno uveze oko 40 miliona jaja”, navodi se u saopštenju.

Taj predlog je, kako se dodaje, naišao na pozitivne reakcije kako proizvođača, tako i cjelokupne javnosti, čime su pokazali da su interesi potrošača na prvom mjestu, ali da je moguće istim mjerama stimulisati i proizvođače i zaštititi i njihove interese dobrim upravljanjem.

“Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od početka svog mandata konstantno radi na unapređenju uslova rada poljoprivrednih proizvođača, i ovo je samo jedan od koraka koje je Ministarstvo preduzelo”, navodi se u saopštenju.

U Ministarstvu smatraju da je krajnje vrijeme da se preduzmu konkretni koraci kako bi se pomoglo poljoprivrednim proizvođačima u Crnoj Gori u rješavanju njihovih problema.

Najčitanije

Nastavak intenzivne saradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Poreska uprava (PU) i Uprava policije nastaviće intenzivnu saradnju, saopštili su...