fbpx
NaslovnicaGlavna vijestSmanjenje potrošnje i investicija dovelo do većih depozita

Smanjenje potrošnje i investicija dovelo do većih depozita

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Potrošnja i investicije stanovništva i privrede bili su na značajno nižem nivou od početka pandemije, pa su ljudi ostavljali sredstva na sigurnom u bankama, kazao je generalni sekretar Udruženja banaka (UBCG) Bratislav Pejaković, objašnjavajući rast depozita u vremenu krize.

Prema podacima Centralne banke (CBCG) depoziti su na kraju jula dostigli istorijski maksimum od 3,8 milijardi EUR. U odnosu na jul prošle godine, porasli su 528 miliona, a 410 miliona u odnosu na jul predkrizne 2019. godine.

Pejaković rast depozita vidi kao kombinaciju više faktora.

“Radi se o povjerenju u bankarski sistem koje se gradi decenijama. Potom, kamatne stope na oročene depozite u bankama, te euro kao zvanična valuta, dakle stabilna i predvidljiva vrijednost. Zatim, turistička sezona je generisala dodatna sredstva u finansijskom sistemu, što se realno oslikava i na depozite”, rekao je Pejaković Pobjedi.

On je dodao da je trend rasta depozita prisutan i u Evropi i da Crna Gora nijes izuzetak.

Trećinu ukupnih depozita u bankama imaju građani, koji su na kraju jula uštedjeli 1,3 milijarde EUR, što je 67 miliona EUR više od jula prošle godine, te 49 miliona više nego 2019.

Porast depozita ostvarili su i nerezidenti sa 998 miliona EUR u domaćim bankama. Njihova štednja uvećana je 65 miliona EUR za mjesec, dok je od jula prošle godine porasla 229 miliona.

“U Evropi banke naplaćuju vlasnicima depozita sa preko 100 hiljada EUR procenat za držanje sredstava, dok kod nas imaju za euro kvalitetnu ponudu za oročavanje”, naveo je Pejaković.

Preduzeća su u bankama na kraju jula imala 1,17 milijardi EUR depozita, što je 207 miliona EUR više nego lani, a 63 miliona više nego u julu 2019. godine. To je dovelo do pada prosječne kamatne stope na štednju za pola procenta na 0,36 odsto.

Na pitanje je li ovakvo kretanje depozita očekivano, Pejaković je odgovorio da su banke spremno dočekale pandemiju, te da je regulacija poslovanja unaprijeđena u odnosu na krizu iz 2007. godine.

Pejaković je podsjetio na dobre pokazatelje o poslovanju banaka na kraju jula ove godine, među kojima je ukupni kapital od 620 miliona, bilansna suma od 4,9 milijardi, te rast likvidne aktive na 1,2 milijarde.

“Sve to, uz odgovorno poslovanje, društveno iskazanu odgovornost banaka, kvalitet usluga i dostupnost sredstava klijentima, uz programe pomoći klijentima od reprograma i restrukturiranja do grejs perioda, učinili su da se napravila kvalitetna podloga za rast depozita. Kada učinite sve u skladu sa međunarodnim standardima, uvažavajući veličinu i specifičnosti lokalnog tržišta, očekujete kvalitetne iskorake u svim segmentima poslovanja, tako i kod nivoa depozita”, zaključio je Pejaković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...