fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSlovencima investitori plaćaju da im pozajme novac

Slovencima investitori plaćaju da im pozajme novac

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poreski obveznici će nedavno zaduženje platiti sa 140 miliona EUR kamate, dok Slovencima investitori plaćaju da im pozajme novac, saopštio je lider Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević.

On je kazao da se Slovenija zadužila po negativnoj kamati od 0,096 odsto.

“Poreski obveznici će platiti ovaj “fenomenalni” posao premijera Zdravka Krivokapića i ministra finansija Milojka Spajića 140 miliona EUR kamate. A Slovenicima investitori plaćaju da im pozajme novac”, naveo je Medojević u saopštenju.

Iz Ministarstva finansija Slovenije su rekli da je izdata desetogodišnja obveznica sa kamatama do dospijeća u visini minus 0,096 odsto i kuponsku kamatnu stopu nula odsto u visini 1,75 milijardi, što znači da će realizacijom zaduženja kod investitora dobiti 17 miliona EUR koje neće trebati da vrati.

“Toliko o našim “ekspertima” koji su nas zadužili sa kamatom od 2,875 odsto. Toliko o izjavi Spajića da smo super prošli i da bi kamata u januaru bila višestruko veća”, rekao je Medojević.

On je kazao da su zato Krivokapić i Spajić radili “tajno ali organizovano” i ugovorili u direktnoj pogodbi drastično veću kamatu nego što bi dobili kroz javnu i transparentnu proceduru.

“Ko je god ozbiljno pratio kretanja na tržištu kapitala znao je da je ponuda jeftinog novca štampanog zbog pandemije ogromna i da su kamate nikad niže. Ali trebalo je uzeti masne provizije i oštetiti ovu već ojađenu državu za desetine miliona EUR”, smatra Medojević.

On je ocijenio da takva brutalna pljačka poreskih obveznika i države mora biti procesuirana i sankcionisana robijom.

“Ko je iz Vlade Crne Gore uzeo pare”, pitao je Medojević.

Najčitanije

U nedjelju posljednji turnir

Podgorica, (MINA) - Posljednji turnir zimske turneje Crnogorske tekbol lige biće odigran u nedjelju...