fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSlovačka i Crna Gora treba da jačaju ekonomsku saradnju

Slovačka i Crna Gora treba da jačaju ekonomsku saradnju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora i Slovačka imaju veoma dobre sveukupne odnose i odličnu bilateralnu saradnju, pri čemu postoji interes za daljim jačanjem ekonomske, ocijenili su guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić i slovački ambasador u Podgorici, Boris Gandel.

Žugić je na sastanku zahvalio Gandelu na podršci koju je ta zemlja pružila Crnoj Gori u procesu evropskih i evroatlanskih integracija.

Iz CBCG je saopšteno da je na sastanku razgovarano o izazovima sa kojima se suočavaju sve zemlje zbog pandemije Covid-19, kao i posljedicama te situacije po realnu ekonomiju i javne finansije.

Žugić je upoznao Gandela sa aktuelnom situacijom u bankarskom sektoru Crne Gore, ističući da je sistem zadržao stabilnost, dobru kapitalizovanost i likvidnost, ali je pandemija Covid-19 imala svoj odraz na kretanje pojedinih indikatora poslovanja banaka, prvenstveno na profitabilnost i nivo nekvalitetnih kredita.

„CBCG je, u prethodnih sedam mjeseci, implementirala četiri paketa mjera, djelujući prvenstveno na očuvanje likvidnosti banaka i rast njihovog potencijala za novo kreditiranje i na prelivanje likvidnosti iz finansijskog sistema ka privredi i građanima“, rekao je Žugić.

U prijateljskom i konstruktivnom razgovoru obostrano je izražen interes za daljim jačanjem ekonomske saradnje, kao i za afirmacijom budućih zajedničkih projekata.

Najčitanije