fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSletio avion Blue Air-a

Sletio avion Blue Air-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Avion Boeing 737 Classic, rumunske avio-kompanije Blue Air, koji je iznajmio nacionalni avio-prevoznik Montenegro Airlines (MA), sletio je u Crnu Goru.

MA je, u skladu sa usvojenim biznis planom za ovu godinu, iznajmio avion Boeing 737 Classic, većeg kapaciteta u odnosu na postojeće, tako da će do 15. oktobra u floti nacionalnog avio prevoznika biti ukupno šest vazduhoplova.

Ugovor o iznajmljivanju aviona na bazi ACMI aranžmana, koji pored aviona uključuje posadu, tehničko održavanje i osiguranje vazduhoplova, potpisan je sa rumunskom avio-kompanijom Blue Air.

Izvršni direktor MA, Živko Banjević, kazao je da se prilikom pregovora o iznajmljivanju aviona za potrebe ljetnje sezone vodilo računa o tome da partner u projektu ispunjava najviše standarde sigurnosti i bezbjednosti letjenja.

„MA zvanično širi svoje kapacitete za predstojeću ljetnju sezonu. Ugovorom je predviđeno iznajmljivanje aviona Boeing 737 Classic i to tako što će avion tipa B737-500, sa 120 sjedišta, saobraćati do 15. maja, dok ga ne zamjeni avion tipa B737-300, sa 148 sjedišta, koji će saobraćati od polovine maja do kraja ugovora“, kazao je Banjević.

Oba aviona prethodno su se nalazila u floti Lufthansa i Norwegian Air Shuttle.

MA će, kako je rekao, u toku ove sezone, saobraćati ka 30-ak destinacija u redovnom i čarter saobraćaju.

„Cilj nam je da u toku godine prevezemo više od 660 hiljada putnika, u čemu će nam ovi avioni pomoći“, kazao je Banjević.

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore, Danilo Orlandić, saopštio je da je MA avio-kompanija, koja je prošle godine prevezla i dovezla najviše putnika na crnogorske aerodrome.

„Aerodromi Crne Gore će biti uvijek tu da podrže razvoj nacionalne ekonomije i kompanije kao što je MA. Više puta smo naveli da je opstanak MA jako bitan za državu, turističku privredu i za ekonomiju Crne Gore i to se ovaj put potvrđuje”, dodao je Orlandić.

On je rekao da mu je drago što je kompanija iz EU postala partner sa MA.

Iz MA su saopštili da Blue Air avio-kompanija registrovana u Evropskoj uniji (EU), da funkcioniše u skladu sa najstrožijim standardima sigurnosti i bezbjednosti letjenja koje propisuje Evropska agencija za sigurnost vazdušnog saobraćaja (EASA), prenosi PR centar.

„Ova avio-kompanija je članica Međunarodne asocijacije za vazdušni prevoz (IATA) i samim tim nosilac IOSA sertifikata koji takođe predstavlja dokaz o uspješnom usvajanju strogo postavljenih sigurnosnih i bezbjedonosnih standarda u vazdušnom saobraćaju na svjetskom nivou“, kazali su iz MA.

Blue Air, kako je saopšteno, u svojoj floti ima 26 aviona, i do sada su prevezli više od 26 miliona putnika, od čega u prošloj godini, više od pet miliona putnika.

„Funkcionišu kroz osam operativnih baza širom Evrope i lete na više od stotinu destinacija. Prije MA su na bazi ACMI aranžmana sarađivali sa avio-kompanijama kao što su Alitalia, LOT Polish Airlines i TUI Nederland“, zaključili su iz MA.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Cilj programskih linija dalji razvoj preduzeća i povećanje produktivnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Program za unapređenje konkurentnosti privrede, koji je Vlada usvojila na sjednici...