fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSkupštini dostavili izmjene kojima se produžava važenje OKU-a

Skupštini dostavili izmjene kojima se produžava važenje OKU-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Klub poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) predao je u skupštinsku proceduru Predlog izmjena i dopuna Zakona o radu, kojima se produžava važenje Opšteg kolektivnog ugovora (OKU).

„Uvažavajući Inicijativu za donošenje izmjena i dopuna Zakona o radu, koju su Skupštini predali Unija slobodnih sindikata (USSCG) i Savez sindikata (SSCG), Klub poslanika je izmjenama predložio produženje važenja OKU-a kojim se omogućava da se zaštiti minimum prava i dostojanstvenih uslova rada zaposlenih koje im ovaj akt garantuje“, navodi se u saopštenju DPS-a.

Takođe, kako su objasnili, izmjene predviđaju i vraćanje prethodnog zakonskog rješenja koje podrazumijeva mogućnost da zaposleni rade do 67 godina starosti, ukoliko iz bilo kog razloga ne žele da koriste mogućnost odlaska u starosnu penziju sa navršenih 66 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja za muškarce, odnosno 64 godine života i 15 godina staža osiguranja za žene.

„Ovakvim odgovornim postupanjem, DPS djelima dokazuje da vodi računa o najboljem interesu građanki odnosno građana Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju.

SSCG i USSCG ranije su optužili Uniju poslodavaca da je opstruirala dogovor o zaključenju novog OKU-a, iako postojeći ističe 31. decembra.

Zbog toga su predstavnici sindikalnih organizacija Skupštini proslijedili predlog izmjena Zakona o radu, kako bi se važenje OKU-a produžilo do kraja naredne godine.

U tim sindikalnim asocijacijama tvrde da bi neprodužavanje OKU-a ugrozilo na desetine hiljada radnika.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije