fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSkupština da traži od Vlade rebalans budžeta za ovu godinu

Skupština da traži od Vlade rebalans budžeta za ovu godinu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević, uputio je predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću inicijativu, kojom predlaže da parlament traži od Vlade rebalans ovogodišnjeg budžeta i uključenje Državne revizorske institucije (DRI) u vezi revzije zakonitosti zaduženja od 750 miliona EUR.

“Imajući u vidu da će Skupština u ovom mjesecu razmatrati Predlog zakona o budžetu za narednu godinu, koristim ovu priliku da predložim da se parlament obrati Vladi sa zahtjevom da se, prije rasprave o tom aktu, obavi rasprava o Predlogu zakona o rebalansu ovogodišnjeg budžeta”, navodi se u inicijativi Medojevića upućenoj Bečiću.

Medojević je u saopštenju naveo da je Vlada, prema Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, obavezna da napravi rebalans budžeta za ovu godinu, jer projekcije iz rebalansa koji je ranije rađen nijesu bile dobre.

“Vlada je ušla u rebalans u aprilu ove godine sa pretpostavkom da će pad prihoda od turizma biti 40 odsto i da će pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) biti 6,8 odsto. Pad izvornih prihoda budzeta u prvih deset mjeseci ove godine je preko 195 miliona EUR u odnosu na isti prošlogodišnji period”, rekao je Medojević.

On smatra da je sasvim jasno da je neophodan novi rebalans budžeta za ovu godinu, prije nego što se u Skupštini raspravlja o Predogu zakona o budžetu za narednu godinu.

“Vladina projekcija iz rebalansa da će prihodi od poreza biti 1,6 milijardi EUR su se pokazale neralnim, jer su izvorni prihodi budžeta za prvih deset mjeseci ove godine samo 1,3 milijarde, tako je sa ovako velikim padom priliva od poreza, a posebno poreza na dodatu vrijednost (PDV), jasno da će prihodi budžeta biti manji od projektovanih rebalansom”, poručio je Medojević.

Zbog tih promašaja u projekciji makroekonomskih agregata i prihoda budžeta, Vlada je, kako tvrdi, dužna po zakonu da pripremi još jedan rebalans, kako bi uskladila prihode i rashode prema realnim ostvarenjima.

“Emisija državnih obveznica od 750 miliona EUR na sedam godina sa kamatom od 2,875 odsto je takođe realizovana u ovoj godini, pa to predstavlja nove primitke i to se mora prikazati u ovogodišnjem rebalansu budžeta”, saopštio je Medojević.

On tvrdi da bez rebalansa budžeta za ovu godinu i iskazivanja stvaranih primitiaka i rashoda, neće biti moguće napraviti Završni račun budžeta za ovu godinu, jer podaci neće biti realni i istiniti.

“Nemoguće je raspravljati o Predlogu zakona o budžetu za narednu godinu, a da prethodno nije napravljen rebalans budžeta u skladu sa realnim padom BDP-a u rasponu od 16 do 18 odsto i padom izvornih prihoda budžeta”, kazao je Medojević.

On smatra i da bi, u cilju stvaranja uslova za raspravu o rebalansu i Predlogu zakona o budžeta za narednu godinu, bilo neophodno da Skupština pozove i DRI da dostavi parlamentu svoje stručno mišljenje o neophodnosti rebalansa i zakonitosti emisije drzavnih obveznica od 750 miliona EUR.

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu