fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSkupština da aktuelizuje problem penzionera KAP-a

Skupština da aktuelizuje problem penzionera KAP-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Potpredsjednica Skupštine, Branka Bošnjak, saopštila je da je parlament spreman da aktuelizuje problem penzionera Kombinata aluminijuma (KAP) i da se razmotre sve mogućnosti kako bi oni ostvarili prava koja su im zagarantovana lex specialisom Zakona o otpremninama, usvojenim 2015. godine.

Ona je na sastanku sa predstavnicima penzionera KAP-a, Nikolom Rakovićem i Zoranom Vukotićem, kazala da su prethodni sazivi Skupštine pokazali inferiornost pred odlukama Vlade i da je bila nedovoljna kontrolna i nadzorna uloga parlamenta u tom slučaju.

Predstavnici penzionera KAP-a su razgovarali sa Bošnjak o njihovim predlozima za realizaciju lex specialis Zakona o otpremnima i Zakona o budžetu iz 2015. godine kojim je predviđeno 5,45 miliona EUR za njihove otpremnine.

Oni su, kako je saopšteno iz Skupštine, ukazali na pojavu interesnih grupa koje svojim koruptivnim radnjama i saradnjom sa pojedincima iz bivše vlasti stopiraju proces realizacije isplate otpremnine za 420 penzionera KAP-a, kao i na zloupotrebu zemljišta koje je dodjeljeno Glavnom gradu, za izgradnju stambenih jedinica za pojedince i bivše direktore KAP-a bliske bivšem režimu.

Predstavnici penzionera upoznali su Bošnjak i sa, kako oni smatraju, nelegitimnom odlukom Ustavnog suda da taj zakon proglasi diskriminatorski, bez ijedne činjenice ili argumenta koji bi potkrijepio takvu odluku Ustavnog suda.

Oni takođe smatraju da je obrazloženje bivšeg ministra ekonomije, Nebojše Kavarića, da je taj zakon u konfliktu sa Socijalnim programom iz 2014. godine neodrživo, jer se nije mogao retroaktivno odnositi na njih kao penzionere koji su nasilno otpušteni iz KAP-a 2013. godine.

„Sagovornici su se saglasili da se taj problem mora riješiti u što kraćem roku i da se u narednom periodu posebna pažnja mora posvetiti svim radnicima u Crnoj Gori čija su prava ugrožena“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...