fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSkupština će se baviti Portonovim i izmjenom Zakona o energetici

Skupština će se baviti Portonovim i izmjenom Zakona o energetici

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nevladina organizacija Akcija za socijalnu pravdu (ASP) uputila je Skupštini dvije formalne inicijative u vezi investicija firme Azmont Investment u projekat Portonovi i hitnih izmjena Zakona o energetici, koje će, kako je najavljeno iz parlamenta, biti dostavljene nadležnom Odboru.

Pravna savjetnica pri toj NVO, Ines Mrdović, kazala je da je ASP uputila početkom mjeseca dvije formalne inicijative predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću, radi njihovog procesuiranja i dostavljanja nadležnim radnim tijelima, odmah po njihovom formiranju.

„Iz Skupštine je, u odgovoru ASP-u, navedeno da će zbog njihovog širokog društvenog značaja biti dostavljene nadležnom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, čim on bude formiran u ovom, 27. sazivu“, navela je Mrdović u saopštenju.

Ona je dodala da, kada je u pitanju Portonovi, nije poznat stvarni iznos investicija, a neke od njih su proglašene tajnim podacima.

Osim toga, kako je rekla Mrdović, veliki iznos, od preko 12 miliona, prikazan je za konsultantske ugovore, za koje nije poznato sa kim su zaključeni, dok strani partner i kontrolor posla odbijaju da to saopšte.

„ASP je tada ukazala da je više privatizacionih/investicionih slučajeva u zemlji pokazalo da su upravo konsultantski ugovori bili mehanizam za koruptivne radnje, te da sva pitanja koja bacaju sumnju na nezakonitosti moraju svoj odgovor imati u institucijama sistema“, tvrdi Mrdović.

ASP je u inicijativi o potrebi hitnih izmjena Zakona o energetici ocijenio da se potrošači moraju zaštititi od neopravdanih poskupljenja struje, jer pojedine zakonske odredbe, kako tvrde u toj NVO, daju prostor da potrošači plaćaju evropsku, odnosno skuplju cijenu struje za tehničke gubitke, umjesto da plaćaju cijenu sa crnogorskog tržišta, što neopravdano povećava njihove račune za struju.

„Po tom osnovu je Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) u prethodnom periodu na teret potrošača neopravdano prihodovao više miliona EUR, a ASP je predložila i izmjene zakonskih odredbi, koje privilegovanim proizvođačima struje – malehidroelektrane i vjetroelektrane, daju pravo subvencija“, zaključila je Mrdović.

Najčitanije