fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSkuplji kerozin srušio neto dobit Emiratesa

Skuplji kerozin srušio neto dobit Emiratesa

Dubai, (MINA-BUSINESS) – Dobit aviokompanije Emirates je, uprkos rastu prihoda od deset odsto, pala čak 86 odsto, saopštili su njeni predstavnici.

Kompanija je u proteklih šest mjeseci prihodovala 13,3 milijarde USD, ali joj je zbog rasta troškova ostalo samo 62 miliona, prenosi SEEbiz.

Avioprevozniku su najviše naštetile cijene goriva, koje su u prosjeku bile 42 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Uz to, Emirates je i povećao kapacitet kupovinom osam novih aviona pa mu je time i porasla potrebna količina goriva.

“Potražnja za našim visokokvalitetnim proizvodima i uslugama je stabilna, a uspjeli smo da privučemo nove i vratimo stare korisnike usluga, što je pozitivno uticalo na prihode. Međutim, visoki troškovi goriva, kao i devalvacije valute na tržištima poput Indije, Brazila, Angole i Irana, smanjili su dobit za oko 1,25 milijardi USD”, objasnio je šeik Ahmed bin Saeed al Maktoum, predsjednik i izvršni direktor aviokompanije.

Avionima Emiratesa je od aprila do oktobra letjelo više od 30 miliona putnika, što je tri odsto više nego u istom periodu prošle godine. Uz to, bin Saeed al Maktoum očekuje da će do 2020. broj putnika još više porasti, s obzirom na to da će se tada u Dubaiju održati svjetska izložba Expo.

Najčitanije