fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSkoro 94 odsto uvezenih polovnih vozila koriste dizel

Skoro 94 odsto uvezenih polovnih vozila koriste dizel

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnu Goru je ove godine uvezeno 10,77 hiljada polovnih automobila, pokazali su podaci Uprave carina, dok 94 odsto vozila uvezenih u posljednje dvije godine koristi dizel.

Prosječna starost vozila u Crnoj Gori je iznad 16 godina, a na nivou EU 11, piše Pobjeda.

Najrazvijenije države Evrope najavljuju da će zabraniti vožnju i registraciju automobila koji koriste dizel gorovo, a u posljednje vrijeme stižu najave da će za nekoliko godina zabraniti i one na benzin.

Crna Gora i zemlje regiona bi, u tom slučaju, mogle postati “groblja” polovnih automobila, naročito dizelaša.

U Crnoj Gori je Mašinski fakultet ovlašćen da sprovodi postupak i ocjenjuje ispunjenosti uslova pri uvozu polovnih automobila. Profesor tog fakulteta Radoje Vujadinović, koji je i rukovodilac Centra za motore i vozila, tvrdi da sva vozila koja se uvoze u Crnu Goru ispunjavaju propisane standarde.

“Obnova voznog parka u Crnoj Gori se obavlja dominantno uvozom korišćenih vozila iz zemalja EU, što je posljedica standarda naših građana”, kazao je Vujadinović Pobjedi.

On smatra i da je neopravdan strah da bi Crna Gora mogla postati “groblje” polovnih automobila, naročito dizelaša.

“Studija koja je nedavno rađena za potrebe doskorašnjag ministarstva saobraćaja i pomorstva pokazala je da je prosječna starost vozila u pojedinim opštinama sa sjevera Crne Gore 19, odnosno 20 godina, a vozila koja se mogu uvesti u Crnu Goru su mlađa od tog prosjeka”, rekao je Vujadinović.

On je dodao da je prosječna starost vozila u Crnoj Gori iznad 16 godina, dok je prosjek na nivou EU oko 11 godina.

“Prosječna starost vozila u Grčkoj je gotovo 16 godina, u Bugarskoj i Rumuniji iznad 16, a u Litvaniji blizu 17 godina. Dakle, radi se o članicama EU ali državama sa nešto nižim životnim standardom građana u odnosu na ostale”, naveo je Vujadinović.

Iz Uprave carina je Pobjedi saopšteno da je ove godine, do 9. decembra u Crnu Goru uvezeno 10,77 hiljada polovnih automobila, od čega su čak 10,06 ili 93,34 odsto onih koji koriste dizel gorivo.

Vrijednost tih polovnih auta je 25,35 miliona EUR.

Najviše polovnih vozila je uvezeno iz Njemačke, 2,87 hiljada, Holandije 2,59 hiljada, Francuske 1,95 hiljada, Italije 948 i Švajcarske 886.

Ove godine je, kao posljedica koronakrize, primjetan drastičan pad uvoza polovnih automobila u odnosu na prošlu, tako da je ove godine uvezeno 31,4 odsto manje vozila nego u istom periodu prošle godine.

Prema podacima Uprave carina u istom periodu prošle godine uvezeno je 15,7 hiljada polovnih auta, od čega 93,94 odsto dizelaša. Vrijednost uvezenih polovnih automobila bila je 57,08 miliona EUR, a dominantno su uvožena iz Njemačke, Holandije, Francuske, Italije i Švajcarske.

Najčitanije

Penzioneri traže hitnu reformu sistema PIO

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savez udruženja penzionera Crne Gore tražio je od Vlade hitnu reformu...