fbpx
NaslovnicaBusiness Top StorySki centri će značajno unaprijediti turističku ponudu

Ski centri će značajno unaprijediti turističku ponudu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora će, izgradnjom Ski centra Kolašin 1600 i ostalih čija je realizacija u toku, značajno unaprijediti turističku ponudu i moći da izađe u susret rastućoj potražnji posjetilaca, ocijenio je vršilac dužnosti izvršnog direktora Skijališta Crne Gore, Miloš Popović.

“Izgradnjom Ski centra Kolašin 1600 i ostalih čija je realizacija u toku, kao i izgradnjom prioritetne dionice autoputa, znatno će se obezbijediti dostupnost tog prostora, kao i ravnomjerniji regionalni razvoj i otvoriti nova radna mjesta”, rekao je Popović Glasniku Privredne komore (PKCG).

Time će se, kako je kazao, povećati atraktivnost cjelokupnog prostora za domaće i strane investitore u dalja ulaganje u turizam, poljoprivredu, energetiku, vodoprivredu, drvopreradu i druge grane privrede koje su u zavisnom položaju u odnosu na razvoj turizma.

“Crna Gora će značajno unaprijediti svoju turističku ponudu i moći će da izađe u susret rastućoj potražnji posjetilaca kao cjelogodišnja turistička destinacija”, smatra Popović.

On je ocijenio da će realizacijom tog i drugih planiranih infrastrukturnih projekata koji su u toku, u skladu sa Prostornim planom posebne namjene (PPPN) za Bjelasicu i Komove, kao i područje Durmitora i Hajle, multiplikativni efekti će biti nemjerljivi.

Popović je podsjetio da je Vlada prije godinu osnovala preduzeće Skijališta Crne Gore, sa sjedištem u Mojkovcu, koje je osnovano za upravljanje skijalištima Kolašin 1600, Cmiljača, Žarski, Torine, Jelovica, planinski centar Komovi i Eco adventure park Komovi.

“Formiranje Skijališta Crne Gore je ključna pretpostavka za pokretanje i uspješno upravljanje lokalitetima na kojima su u prethodnom periodu uložena značajna sredstva u infrastrukturne objekte – puteve, trafostanice, žičare i skijaške terene, kao i radi ostvarivanja nadzora nad implementacijom planiranih investicionih aktivnosti na sjeveru Crne Gore, u skladu sa PPPN za Bjelasicu i Komove i PPPN za Durmitorsko i područje Hajle”, objasnio je Popović.

U naredne četiri godine opredijeljeno je 100 miliona EUR za izgradnju skijališta.

“U toku su aktivnosti i investicije na izgradnji Ski centara Cmiljača, Žarski, Kolašin 1600, Savin kuk Durmitor, Hajla čija prva faza treba da bude realizovana do kraja 2020. godine, a odnosi se na izgradnju pristupnih puteva, platoa parkinga, objekta bazne stanice, nabavke i ugradnje novih šestosjednih žičara, pratećih skijaških staza”, precizirao je Popović.

Prema njegovim riječima, druga faza investicija se odnosi na izgradnju sistema za vještačko osnježavanje i akumulacionih jezera čija je realizacija planirana do kraja 2022. godine u zavisnosti od ski centra.

“Izgradnja Ski centra Kolašin 1600 predstavlja višegodišnji projekat. Period realizacije investicije je 2014. do 2020. godina. Realizacija ovog projekta planirana je u dvije faze. Prva faza obuhvata radove na izgradnji putne infrastrukture sa parkingom, bazne stanice, primarne elektro energetske mreže, šestosjedne žičare K8, hidrotehničke i telekomunikacione infrastrukture, oko 4,6 kilometara ski staza kao i nabavku neophodne mehanizacije i opreme”, precizirao je Popović.

On je kazao da vrijednost radova koji se odnose na prvu fazu iznosi 16 miliona EUR. Druga faza obuhvata radove za osnježavanje staza. Planirani rok završetka druge faze je 2020. godina. Procijenjena ukupna vrijednost izgradnje SKI centra iznosi oko 22 miliona EUR.

“Predviđeno je da realizacija Ski centra Cmiljača u Bijelom Polju traje do 2022. godine. Procijenjena ukupna vrijednost iznosi oko 23 miliona EUR, do sada je investirano 1,8 miliona, dok se do kraja ove godine očekuje ukupna realizacija od tri miliona EUR”, rekao je Popović.

Ski centar Žarski u Mojkovcu po planu treba da bude završen do, kako je precizirao, 2022. godine. Procijenjena vrijednost iznosi oko 27 miliona EUR, do sada je investirano 1,5 miliona, dok se do kraja ove godine očekuje ukupna realizacija od dva miliona EUR.

“Ski centar Savin kuk na Žabljaku, kako se očekuje, treba da bude završen do 2021. godine. Procijenjena ukupna vrijednost iznosi oko 27 miliona, do sada je investirano dva miliona, dok se do kraja ove godine očekuje ukupna realizacija od 2,5 miliona EUR”, kazao je Popović.

Ski centar Hajla u Rožajama, kako je zaključio, po planu treba da bude realizovan do 2021. godine.

Procijenjena ukupna vrijednost iznosi oko 18 milona EUR, do sada je investirano dva miliona, dok se do kraja ove godine očekuje ukupna realizacija od 2,5 miliona EUR.

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu