fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSjutra novi skup radnika KAP-a

Sjutra novi skup radnika KAP-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Penzioneri Kombinata aluminijuma (KAP) okupiće se sjutra ispred zgrade Vlade, u cilju isplate njihovih otpremnina i novca iz stambenog fonda.

Predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković, rekao je da će skup biti organizovan ispred zgrade Vlade od deset do 11 sati, uz poštovanje preporuka u vezi sa koronavirusom.

On je kazao da su ove sedmice imali sastanak sa potpredsjednicom Skupštine, Brankom Bošnjak, kojoj su kazali da bivša Vlada ni po koju cijenu nije htjela da realizuje zaključke i lex specialis Zakon.

„Bošnjak nam je kazala da donešeni lex specialis Zakon za otpremnine nema nijedan jedini razlog da ga bivša vlast ne realizuje, a što treba sadašnja vlast da uradi i realizuje zakon i ispravi nepravdu prema penzionerima KAP-a“, rekao je Raković agenciji Mina-business.

On je dodao da su zamolili Bošnjak da kada bude Pemijerski sat vidi šta je sa njihovih 5,45 miliona EUR, koji se nalaze u budžetu od 2016. godine i ako ih nema da se ponovo obuhvate budžetom za ovu godinu, što im je, kako je kazao, čvrsto obećala.

„Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je da će da nas primi, zbog zauzetosti ne može odrediti dan i stanicu, ali čim se ukaže prilika pozvaće nas, dok će nas potpredsjednik Skupštine Strahinja Bulajić primiti u toku naredne sedmice“, dodao je Raković.

On je ponovio da neće odustati od okupljanja dok ne dobiju svoje pare, koje im, kako tvrdi, pripadaju po pravdi i zakonu.

Raković je podsjetio da je Vrhovni sud 1. jula odbacio njihovu reviziju kao „nedozvoljenu“, na šta će advokat podnijeti žalbu. Odlukom Vrhovnog suda potvrđene su, kako je dodao, odluke Osnovnog i Višeg, kojima su odbijene tužbe penzionera KAP-a kojima je tražena isplata pripadajućih otpremnina.

On je rekao da su odluke Osnovnog, Višeg i Vrhovnog suda donijete na osnovu odluke Ustavnog, koji je lex specialis zakon za otpremnine proglasio diskriminatorskim.

Raković smatra da je Ustavni sud donio takvu odluku uprkos svim dostavljenim dokazima i činjenicama da se radi o zakonu koji eliminiše diskriminaciju.

“Svi radnici KAP-a prije, a i poslije nas, čak i u vrijeme procesa pred Ustavnim sudom dobili su otpremnine i otišli u penziju”, dodao je Raković.

Bivši radnici KAP-a, njih 420, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu otpremnina, od kada se redovno okupljaju u znak protesta. Radi se o otpremninama u iznosu od 5,45 miliona EUR.

Najčitanije