fbpx
NaslovnicaBusiness Top StorySiva ekonomija i dalje najveća prepreka

Siva ekonomija i dalje najveća prepreka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Siva ekonomija i dalje ostaje najveća prepreka povećanju nivoa konkurentnosti domaće privrede, koja se samo sinergetskim djelovanjem privrede i Vlade može smanjiti na najmanju moguću mjeru, ocijenio je predsjednik Pirvredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović.

“Siva ekonomija i dalje ostaje najveća prepreka povećanju nivoa konkurentnosti domaće privede i njenom razvoju. Koliko god država nastojala da pravno reguliše obavljanje ekonomskih aktivnosti, uvijek postoje segmenti u kojima je veći ili manji obim transakcija u takozvanoj sivoj zoni”, rekao je Golubović na godišnjem sastanku premijera Duška Markovića sa privrednicima.

On smatra da se smanjenjem troškova rada i povećanjem minimalne zarade može uticati na obim sive ekonomije na tržištu rada. Predlog privrede je da se minimalna zarada poveća uz istovremeno smanjenje doprinosa koji se obračunavaju na teret poslodavaca i zaposlenih.

“Sinergetskim djelovanje privrede i Vlade sivu ekonomiju možemo smanjiti na najmanju moguću mjeru. Samo udruženim snagama, jasno opredijeljeni kao saveznici, možemo trijumfovati u ratu protiv sive ekonomije”, ocijenio je Golubović.

On je kazao da je analiza, koju je pripremila ta institucija, pod nazivom Crnogorska privreda u ovoj godini, pokazala da je ostvarena makroekonomska stabilnost, konsolidovane su javne finansije i ojačana stabilnost finansijskog sektora, te da treba nastaviti rješavanje strukturnih problema u ekonomiji, odnosno otklanjanju prepreka za unaprjeđenje konkurentnosti, zbog dostizanja potrebnih stopa ekonomskog rasta.

Predstavnici PKCG su, kako je naveo, tokom godine na javnim raspravama i okruglim stolovima, te kroz rad u odborima sa predlagačima razmatrali propise, od kojih je jedna dio usvojen, odnosno usaglašen sa poslovnom zajednicom, dok neke treba dalje usalgalšavati.

“Moram istaći lični utisak da se privrednici u nedovoljnoj mjeri uključuju u ovu aktivnosti, pa im upućujem poziv da učestvuju u izmjeni propisa”, rekao je Golubović.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije