fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSirovina i radna snaga najveći izazovi sektora drvoprerade

Sirovina i radna snaga najveći izazovi sektora drvoprerade

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nedostupnost sirovine i radna snaga najveći su izazovi sa kojim se suočava sektor drvoprerade na sjeveru Crne Gore, pokazali su rezultati višemjesečnog istraživanja o stanju i potrebama drvoprerađivača tog područja.

Predsjednik nevladine organizacije Multimedijal Montenegro (MMNE), Željko Đukić, kazao je da je nedostupnost sirovine, koje na sjeveru Crne Gore ima u velikim količinama, jedan od najvećih problema malih prerađivača, jer oni ne mogu da ispune uslove za dobijanje koncesija.

“Uspostavili smo platformu koja će uskoro biti aktivna u punom kapacitetu i pomoći proizvođačima finalnih proizvoda od drveta da se predstave na domaćem tržištu upotrebom savremenih alata, kako bi povećali prodaju”, rekao je Đukić na predstavljanju rezultata višemjesečnog istraživanja, ali i projekta Valorizacija drvoprerađivačkih potencijala na sjeveru Crne Gore.

On je dodao da je zadovoljan realizacijom projekta, koji MMNE realizuje u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, a čiji je cilj povećanje razvojnih mogućnosti sjevera kroz razvoj konkurentnosti u oblasti drvoprerade.

Projekat će trajati do februara.

Đukić je saopštio da rezultati višemjesečnog istraživanja ukazuju na niz izazova, manjkavosti, ali mogućnosti. Istraživanje je pokazalo da čak 93 odsto ispitanika nije član nekog udruženja ili asocijacije, što ukazuje na nepostojanje udruženja ili klastera koji okupljaju drvoprerađivače, dok ih koncesionari i velika preduzeća za sječu šume imaju.

“Interesantan je i podatak da 28 odsto ispitanika ima problem sa radnom snagom, po 22 odsto sa pronalaskom kupaca i prostorom za rad, 17 odsto sa mašinama, šest odsto sa nelojalnom konkurencijom i pet odsto sa finansijama. Istraživanje je pokazalo i da je za razvoj novih finalnih proizvoda od drveta preduslov nabavka sirovine, 34 odsto, mašina i opreme 27 odsto, radne snage i prostora za rad po 15 odsto, a dodatnog kapitala devet odsto”, rekao je Đukić.

On je saopštio da se 2022. godine očekuje promijena načina i sistema obezbjeđivanja sirovine, što znači da se ukidaju koncesije i da će drvni sortiment moći da se obezbjede putem licitacije.

“To će olakšati nabavku sirovine sa jedne strane, ali i pojeftiniti finalne proizvode od drveta”, poručio je Đukić.

Predstavnik Uprave za šume, Samir Fetić, kazao je da je istraživanje sprovedeno u Bijelom Polju, Beranama, Rožajama, Petnjici i Andrijevici.

“Ispitanici su kao najveći problem naveli nedostatak sirovine, a u zadnje vrijeme se javio i problem radne snage. Oni su zainteresovani za projekat, kroz koji bi predstavili svoje proizvode i ideje. Smatram da će usvojiti naše preporuke i proširiti asortiman, kako bi bili konkurentniji na tržištu rada”, naveo je Fetić.

Potpredsjednik Skupštine Opštine Petnjica, Sevludin Šabotić, koji priprema dokument pod nazivom Preporuke i mjere za dalji razvoj drvoprerađivačke indrustije na sjeveru, govorio je o mogućnostima daljeg unapređenja tog sektora.

“Susreli smo se sa drvoprerađivačima koji su saopštili svoje probleme u toku proizvodnje, ali i očekivanja kako bi dobili kvalitetniju i ozbiljniju drvoprerađivačku industriju. Išli smo u smjeru dobijanja novih proizvoda sa kojima ćemo zadovoljiti tržište, jer je opšte poznato da se skoro svi finalni proizvodi kod nas uvoze”, saopštio je Šabotić.

Najčitanije