fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSindikat Telekoma ne pokazuje želju da okonča neopravdani štrajk

Sindikat Telekoma ne pokazuje želju da okonča neopravdani štrajk

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sindikat Crnogorskog Telekoma tri mjeseca ne pokazuje želju da okonča neopravdani štrajk, saoppštili su iz te telekomunikcione kompanije.

„Štrajk manjeg dijela zaposlenih će biti završen kad predsjednik Sindikata, Željko Burić, i njegovi mentori, konačno pristanu na ozbiljan i na argumentima zasnovan dijalog i prestanu s prijetnjama, ucjenama, širenjem neistina i manipulacijom da će neko van Telekoma donositi nezakonite odluke o kompaniji koja jeste jedan od najboljih poslodavaca u Crnoj Gori i koja posluje isključivo u skladu sa zakonima ove države i najboljim praksama“, navodi se u saopštenju.

Iz Telekoma su reagovali na otvorena pisma koja je Unija slobodnih sindikata (USSCG) u četvrtak uputila Vladi i ambasadi Njemačke u Podgorici, povodom 100 dana štrajka u kompaniji.

Riječ je o, kako su kazali, stabilnoj kompaniji u kojoj je, između ostalog, najmanja mjesečna zarada oko 900 EUR, prosječna oko 1,3 hiljade EUR i u kojoj zaposleni imaju besplatno privatno zdravstveno osiguranje za preglede i liječenja u privatnim zdravstvenim ustanovama do 1,5 hiljada EUR, subvencionisana ljetovanja i zimovanja, kao i otpremnine od preko 60 hiljada EUR.

„Ukratko, riječ je o uslovima kojima se mali broj privatnih kompanija u zemlji može pohvaliti, dok vjerovatno najveći broj građana Crne Gore radi za značajno manje. Sa takvim uslovima u Crnogorskom Telekomu, rukovodstvo Sindikata u oktobru odlučuje da pokrene ovaj neopravdani štrajk, tražeći 30 odsto veće plate, kao i više novca za sve druge benefite“, naveli su iz kompanije.

Crnogorski Telekom, kako tvrde, ima najbolje uslove za rad Sindikata, i to ne samo u Crnoj Gori, i potpuno je pro-sindikalan.

„Riječ je o kompaniji koja prihvata da ima 17 zaštićenih sindikalnih povjerenika, koja obezbjeđuje plaćen automobil i gorivo za predsjednika sindikata, garantuje profesionalnu funkciju predsjednika sindikata koji ne mora da radi posao kao ostala 474 zaposlena, a kompanija mu uplaćuje platu koja višestruko nadmašuje prosječnu. Sigurni smo da takve uslove za zaposlene i za sindikat nema nijedna privatna kompanija u zemlji“, rekli su iz Telekoma.

Sve ovo će, kako su poručili, biti sastavni dio Kolektivnog ugovora kad god Burić bude želio da ga potpiše, umjesto što, kako navode, iz samo njemu znanih razloga, širi neistinu o njegovom ukidanju i nastavlja s ultimatumima i nerealnim i neprihvatljivim zahtjevima.

„Štrajk dijela zaposlenih Telekoma, dakle, isključivo je proizvod djelovanja Burića, koji tokom svih sastanaka i pregovora u kompaniji i van nje nije pokazao ni najmanju želju da prihvati ikakav drugi predlog Aneksa 9 Kolektivnog ugovora osim predloga koji je sam ponudio“, rekli su iz Telekoma.

Burić, kako tvrde u kompaniji, ni u jednom svom obraćanju ili nastupu nije pokazao želju da se urazumi i pomjeri sa početnih pozicija, zbog čega rukovodstvo Sindikata snosi kompletnu odgovornost za situaciju u kompaniji koja je rezultirala neopravdanim štrajkom.

„Budući da su USSCG i njen generalni sekretar, Srđa Keković, u ovom trenutku jednako bez ideje kao i Burić o rješenju za situaciju u kojoj se nalazi 165 zaposlenih Telekoma, ne iznenađuje činjenica da izlaz pokušavaju da pronađu prebacujući odgovornost na Vladu i ambasadu Njemačke, nesigurno ponavljajući optužbe o navodnom kršenju zakona u kompaniji, za koje i sami znaju da su neutemeljene i više puta odbačene“, navodi se u reagovanju.

U kompaniji čvrsto vjeruju da socijalni dijalog treba da se vodi između relevantnih subjekata unutar kompanije, a ne na ulici ili uz posredovanje političkih subjekata u privatnim kompanijama.

„Crnogorski Telekom takođe, odbija socijalni dijalog zasnovan na sili i ucjeni. Nećemo to prihvatiti“, zaključili su iz kompanije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije