fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSezone neće biti bez hitnog zaključavanja

Sezone neće biti bez hitnog zaključavanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori je neophodno što prije uvesti lockdown na tri sedmice kako bi imali ljetnju turističku sezonu, poručeno je na sjednici Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG).

Kako je saopšteno iz PKCG, na sjednici je apelovano na donosioce odluka da snažnim i efikasnim epidemiološkim mjerama do sredine aprila svedu epidemiološku situaciju na prihvatljiv nivo.

„Za uspješno odvijanje predstojeće ljetnje sezone, važno je plansko pristupiti masovnoj imunizaciji stanovništva Crne Gore uz dovođenja epidemiološke situacije pod kontrolu. Potrebno je emitivnim tržištima poslati poruku da smo sigurna destinacija koja primjenjuje globalno priznate epidemiološke mjere“, navodi se u saopštenju nakon sjednice.

Na sjednici je, kako se dodaje, ocijenjeno da je predsezona izgubljena, a glavna ugrožena zbog nepovoljnih epidemioloških pokazatelja.

Žarko Radulović iz Montenegrostars-a kazao je da bi se, ukoliko bi početkom aprila imali bitno manje pokazatelje pandemije, kao što su sada u Hrvatskoj, moglo pričati o planiranju ljetnje sezone.

„Nije tačno da će nas skupo koštati tri sedmice zaključavanja jer smo već u svojevrsnom lockdaunu. Potrebno je rigoroznije kažnjavati nepoštovanje mjera. Moramo zaštititi narod prvo zdravstveno, pa ekonomski i svim silama se boriti protiv pandemije. Ako stignemo do maja sa ovakvim rezultatima biće kasno i to je surova realnost“, ocijenio je Radulović.

Turistički poslenici smatraju da Crna Gora ove godine teško može da računa na goste iz zapadne Evrope, već na tržišta zemalja regiona, Ukrajine, Kazahstana i eventulano Rusije, i to samo ukoliko država obezbijedi bezbjedne uslove za boravak njihovih turista.

Kako je saopšteno, zatraženo je da se vakcinacija znatno ubrza, a da turistički radnici budu prioritetni za imunizaciju, jer je riječ o svojevrsnim ambasadorima države koji su u bliskom kontaktu sa stranim gostima.

Predsjednik Odbora Ranko Jovović rekao je da je za uspješnu predstojeću ljetnju sezonu važno pristupiti masovnoj imunizaciji stanovništva Crne Gore uz poruku da je Crna Gora sigurna destinacija koja primjenjuje globalno priznate epidemiološke mjere i da drži epidemiološku situaciju pod kontrolom.

„Hitna vakcinacija je neophodna ukoliko želimo da ohrabrimo ljude da dođu u Crnu Goru“, kazao je Gani Resulbegović iz Real Estate & Co.

Nemanja Nikolić iz UTIP Crna Gora ne smatra da je potrebno zaključavanja, jer ocjenjuje da je uzrok aktuelne nepovoljne situacije nepoštovanje kvalitetnih zdravstvenih mjera.

„Pandemija se rješava vakcinacijom i poštovanjem mjera. Crna Gora može brzo vakcinisati stanovništvo, ali je neophodna snažna edukativna kampanja o njenoj i neophodnosti poštovanja zdravstvenih mjera. Odgovornim pristupom i zajedničkim djelovanjem možemo riješiti ovaj problem pandemije. Konsultujte se sa privredom prilikom donošenja mjera i možemo spasiti sezonu“, naveo je on.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić navela je da se u ovom trenutku još ne može poslati poruku da je Crna Gora bezbjedna destinacija, ali se intenzivno radi na predstavljanju turističke ponude u ino-medijima i privlačenju potencijalnih gostiju.

„Postoji veliko interesovanje za studijske posjete predstavnika medija Crnoj Gori i neophodno je stvoriti uslove za njihovu realizaciju kako bismo došli do povoljnije slike o našoj zemlji u susret sezoni“, smatra Radak Kukavičić.

Predsjednik Sindikata Montenegro Airlines, Marko Radulović, smatra da je ova kompanija predstavljala vazdušni most crnogorskog turizma prema emitivnim tržištima, i da nije trebalo prekidati njen rad prije nego što se osposobi nova i dobije neophodne slotove i dozvole za koje se čeka između tri i šest mjeseci.

On je istakao problem šta će biti sa već uplaćenim aranžmanima i kartama vrijednosti oko tri-četiri miliona EUR.

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore, Danilo Orlandić, rekao je da svi moraju poslati apel za spas crnogorskog turizma.

„Zapadno tržište je pod znakom pitanja, ali postoji najava da će Lufthansa početi letove ka našoj destinaciji. Računamo na letove iz regiona, Ukrajine i Kazahstana, a neophodna je intenzivnija saradnja sa Velikom Britanijom i izraelom kao zemljama koje su postigle visok stepen imunizacije“, rekao je Orlandić.

Predstavnik Ministarstva zdravlja Radule Dragović istakao je da je neophodno veće povjerenje u mjere za borbu protiv pandemije, te da će one, uz vakcinaciju, u narednom periodu dati dobre rezultate.

Milena Radulović iz Ministarstva ekonomskog razvoja kazala je da se radi na tome da se nastavi sa subvencijama na zarade zaposlenih i nakon prvog kvartala.

„Kod poziva za subvencije kamata na reprogram namjenskih kredita bio je preduslov da su izmirene poreske obaveze zaključno sa februarom, ali dali smo mogućnost da se kompletna 2019. godina ne plati ali da se prijave porezi, doprinosi, plaćeni PDV, što je pokazatelj dobre volje. U toku je potpisivanje sporazuma sa bankama sa ciljem da se kompletna kamata za podnosioce zahtjeva, u vrijeme trajanja grejs perioda prebaci bankama i tako se rastereti korisnik plaćanja mjesečne rate za kredit“, kazala je Radulović.

Privrednici su, kako je saopšteno, apelovali na komercijalne banke da se uključe u rješavanje finansijskih problema u turizmu.

Nikola Milosavljević iz Investiciono razvojnog fonda naveo je da su prošle godine plasirali 54 miliona EUR novih kredita u turizam, za investicije i obrtna sredstva.

„Nekih 60 miliona EUR izloženosti u sektoru turizma je prošle godine reprogramirano. Sve zahtjeve kada je u pitanju sektor turizma smo ispoštovali“, rekao je Milosavljević.

Dragan Dašić iz Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da su prošle godine izdali 19.354 dozvole za zapošljavanje, što je 27 odsto manje nego prethodne.

„Što se tiče sezonskih radnika, u 2019. je izdato 3.069 dozvola, a u prošle 347, pa se vidi značajan pad. Za prva dva mjeseca 2021. izdato je svega 13 dozvola za sezonsko zapošljavanje“, rekao je Dašić, dodajući da će uskoro biti unapređena procedura prijave boravka stranaca.

Na sjednici je zaključeno i da je neophodno, u cilju ublažavanja uticaja COVID-19 na turističku privredu, analizirati i inicirati izmjene i dopune zakonske regulative.

„Potrebno je naći modalitet da lokalne uprave izbjegavaju blokade računa i donesu mjere za pomoć turističkoj privredi, prije svega kroz oslobađanje dijela opštinskih taksi i naknada“, kaže se u saopštenju.

Iz PKCG su kazali da privrednici smatraju da epidemiološke mjere koje se donose do početka ljetnje sezone, moraju se unaprijed planirati sa jasno određenim rokovima na otvaranju granica, uslovima za ulazak turista u državu i uslovima poslovanja turističkih kapaciteta.

„Turisticki privrednici smatraju da moraju biti uključeni u proces donošenja odluka i biti blagovremeno informisani o svim promjenama epidemioloških mjera, kako bi umjesto poslovne neizvjesnosti, mogli na vrijeme prilagoditi poslovanje“, dodaje se u saopštenju.

Kako se dodaje, privrednici su ocijenili da je u što hitnijem roku, neophodno valorizovati ili uskladiti Akcioni plan monitoringa i postupanja u slučaju pojave bolesti Covid 19 kod turista tokom boravka u Crnoj Gori.

„Neophodni su precizni protokoli kojim se definišu pravila postupaka i monitoringa koje treba da sprovedu izdavaoci smještajnih kapaciteta i nadležne institucije, kao i plaćanje troškova boravka, liječenja i odlaska turista u samoizolaciji ili oboljelim od Covid 19“, navodi se u saopštenju.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...