fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSezona bila uspješna

Sezona bila uspješna

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ovogodišnja ljetnja turistička sezona je za crnogorske privrednike bila uspješna, a ostvareni rezultati iznad očekivanja, pokazalo je anketno istraživanja koje je sprovela Unija poslodavaca (UPCG).

Anketa UPCG realizovana je početkom septembra, na uzorku od 215 preduzeća iz turističke i povezanih djelatnosti u sva tri regiona, u cilju procjene rezultata sezone, kao i identifikovanja problema i izazova sa kojima se sektor turizma suočava, naročito imajući u vidu efekte krize izazvane pandemijom.

Savjetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog u UPCG, Filip Lazović, kazao je da ta asocijacija teži da argumenaciju temelji na nečemu što je dokazano kao što su podaci iz svih istraživanja.

“Ove godine smo imali turističku sezonu koja je bila po mnogima iznad očekivanja, ali je posebno važno ono na što su privrednici ukazali kao problem”, rekao je Lazović, prenosi Mediabiro.

Savjetnica u sektoru za PR i marketing u UPCG, Marina Jovanović, predstavila je rezultate anketnog istraživanja.

“Što se tiče uspješnosti sezone, 74 odsto ispitanih privrednika je kazalo da je ona bila iznad očekivanja, dok je 16 odsto navelo da je bila u skladu sa očekivanjima. Za deset odsto ispitanika uspješnost ove turističke sezone bila je ispod očekivanja”, kazala je Jovanović.

To su, kako je ocijenila, izuzetno dobri podaci ako se uzme u obzir da je prošla godina za turističke privrednike bila najgora.

Sezona je, kako je rekla, bila uspješna i po kriterijumu tražnje i prihoda.

Najviše je bilo gostiju iz regiona, a veliki pad je zabilježen što se tiče istočnih zemalja.

“Što se tiče broja zaposlenih, u periodu od juna do avgusta, kod 51 odsto ispitanika ostao je isti kao u uporednom periodu 2019. godine, dok je 32 odsto ispitanih izjavilo da je povećan broj zaposlenih. To možemo povezati sa tim da je prošla godina bila loša i usljed krize je došlo do velike nezaposlenosti”, dodala je Jovanović.

Prema njenim riječima, 55 odsto zaposlenih su strana radna snaga, dok je 45 domaća.

“Ovo je problem sa kojim se privredni sektor konstantno bori”, kazala je Jovanović.

Što se tiče postsezone, tokom juna i jula privrednici su bili optimistični. Međutim, 72 odsto ispitanika je izjavilo da će u postsezoni doći do smanjenja tražnje za njihovim uslugama, dok 28 odsto smatra da će tražnja ostati na nivou 2019. godine.

Na sve ovo uticalo je to što je Crna Gora u mnogim zemljama stavljena na crvenu listu.

Prema anketnom istraživanju, na funkcionisanje sektora turizma uticala je, na prvom mjestu, globalna pandemija, nakon toga infastruktura i transport, neadekvatna radna snaga, neregistrovan smještaj, kao i nedostatak finansija.

Privrednici smatraju da je prosto nemoguće da ne postoji resorno ministarstvo turizma i smatraju da bi ga pod hitno trebalo formirati.

Isto tako, anketirani privrednici kazali su da mora doći do stabilizacije političke situacije.

“Politička situacija je uticala na cjelokupan imidž i sliku koju šaljemo u svijet”, pokazuju podaci istraživanja.

Član Upravnog odbora UPCG i vlasnik hotela Philia, Nenad Drašković, rekao je da je postsezona podbacila.

“Za ovu turističku sezonu nije realno očekivati rezultate ni iz 2019. ni iz prošle godine. Pretprošla godina bila je rekordna i nerealno je očekivati da se nakon prošle godine postignu impozantni rezultati. U predsezoni u odnosu na prošlu imali smo rezultate bolje čak 80 odsto, dok je to u odnosu 2019. podbacilo 37 odsto”, precizirao je Drašković.

Turistička sezona je, kako je rekao, protekla iznad očekivanja, a u početku su svi bili skepitčni kako će se realizovati.

“Ono što se nije desilo, a nije ni bilo realno očekivati, jeste da nijesmo imali organizovan turizam i zato nemamo finansijske rezultate kakve smo imali u prethodnim godinama”, rekao je Drašković.

Drašković smatra da je u narednom periodu važno donošenje važnih stateških dokumenata.

“Privredna grana koja ostvaruje 25 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) nema svoje ministarstvo, a to je nasušna potreba turizma”, dodao je Drašković.

Turizam je, prema njegovom mišljenju, u posljednjih 40 godina bio u vrlo teškim situacijama.

“Ovo je treći put da pada na koljena. Prvi put je bilo nakon zemljotresa 1979. godine, nakon toga nakon raspada Jugoslavije i sada tokom pandemije. Svaki put turizam je uspio da stane na noge i da rezultate koji se od njega očekuju”, zaključio je Drašković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije