fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSeminar o uočavanju nepravilnosti nastalih prilikom korišćenja IAP fondova

Seminar o uočavanju nepravilnosti nastalih prilikom korišćenja IAP fondova

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Upravi za kapitalne projekte održan je dvodnevni seminar u okviru twinning light projekta Jačanje kapaciteta institucija AFCOS sistema u oblasti upravljanja nepravilnostima, namijenjen službenicima za uočavanje nepravilnosti nastalih prilikom korišćenja IPA fondova.

Projekat, kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, zajednički implementiraju Odjeljenje za suzbijanje nepravilnosti i prevara (AFCOS kancelarija) Ministarstva finansija, Centar za međunarodno ekonomsko i evropsko pravo i Nacionalna agencija za transparentnost iz Grčke.

“Tema seminara, koji je namijenjen službenicima za nepravilnosti u IPA tijelima i zaposlenima u organima javne uprave koji mogu u obavljanju svakodnevnih poslova uočiti i prijaviti nepravilnosti nastale prilikom korišćenja IPA fondova, odnosila se na upoznavanje sa Elektronskom aplikacijom za prijavljivanje nepravilnosti (IMS) i njihovim upravljanjem, u cilju unapređenja efikasnosti sistema kontrole i upravljanja nepravilnostima u našoj zemlji, i ispravnog i pravovremenog izvještavanja Kancelarije Evropske komisije za borbu protiv prevara i nepravilnosti (OLAF)”, navodi se u saopštenju.

Učesnici seminara informisani su o osnovnim konceptima IMS aplikacije, unošenju novih slučajeva nepravilnosti, ažuriranju i zatvaranju slučajeva, kao i statističkoj obradi podataka u IMS-u.

“Takođe, grčki eksperti prenijeli su njihovo iskustvo i predstavili primjere nepravilnosti i prevara koje su prijavljene u toj zemlji prilikom implementacije EU fondova”, rekli su iz Ministarstva.

Takođe, kroz interaktivne radionice, polaznici obuke imali su priliku da, u praksi, uz pomoć eksperata, na licu mjesta testiraju IMS aplikaciju i postavljaju pitanja u vezi svih nejasnoća i nedoumica koje mogu imati prilikom korišćenja pomenute aplikacije.

U okviru projekta Jačanje kapaciteta institucija AFCOS sistema u oblasti upravljanja nepravilnostima, koji je počeo sa implementacijom u januaru, planirano je još sedam seminara, koji će se fokusirati na modele za unapređenje korišćenja pretpistupnih fondova na najefikasniji način, kako bi se nadogradio sistem upravljanja i kontrole nepravilnosti i prevara u Crnoj Gori.

“Glavni korisnici projekta su institucije Strukture za prijavljivanje nepravilnosti, dakle ministarstva koja sprovode IPA projekte, bez obzira da li je riječ o samom programiranju ili implementaciji IPA projekata”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije