fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSekulić da objasni odluku EPCG da poveća cijenu struje

Sekulić da objasni odluku EPCG da poveća cijenu struje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarka ekonomije Dragica Sekulić bi trebalo da objasni odluku Elektroprivrede (EPCG), koja godinama ostvaruje milionske prihode, da ponovo poveća cijenu struje od 5,5 do čak 8,7 odsto, smatra poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević.

“Ministarko Sekulić, očekujemo vaše izjašnjenje o pitanjima u vezi sa ovim najnovijim udarom na standard građana na sjednici nadležnog Odbora u Skupštini”, naveo je Konjević u otvorenom pismu upućenom Sekulić.

On smatra da je saslušanje nužno i zbog toga što je država većinski vlasnik EPCG, pa je bitno da Sekulić objasni zašto opet država želi da ‘stavi ruku u džep građana’ sa novim poskupljenjem struje od 5,5 odsto do čak 8,7 odsto.

“Građani Crne Gore su januarske račune za struju dobili sa značajnim uvećanjem, zbog uvođenja posebne tarife 27- obnovljivi izvori energije (OIE) 2 po kojoj plaćaju više novca za obnovljive izvore energije nego do sada, bez ikakve najave”, rekao je Konjević.

Pored tog povećanja, postoji najava da EPCG namjerava još jednom “staviti ruku u džep građana” od 2,7 odsto do šest odsto od 1. marta kroz uvođenje tarifnih paketa.

“Građani već sada plaćaju najskuplju struju kad se uporede sa zemljama regiona koje nijesu članice Evropske unije (EU). Tako je cijena kilovata u našoj zemlji 10,2 centa, dok je ona u Bosni i Hercegovini (BiH) 8,6 centi, Albaniji 8,4, Makedoniji 7,8, Srbiji sedam, a na Kosovu samo šest centi”, precizirao je Konjević.

Prema njegovim riječima, uzimajući u obzir visinu prosječne plate i penzije, građani Crne Gore i dalje plaćaju skuplju struju od njihovih komšija iz regiona.

“Građani imaju evropske cijene, a naše plate, iako se ‘hvalite’ da imamo najveći evropski rast društvenog proizvoda u Evropi”, dodao je Konjević.

On je kazao da je realna kupovna moć građana u prošloj godini, po zvaničnim podacima, pala tri odsto, dok će po najavama Ministarstva finansija zbog ‘zamrzavanja’ rasta plata u ovoj i narednoj pasti još najmanje tri odsto.

“Ukoliko dodamo da su u protekle dvije godine porast poreza na dodatu vrijednost (PDV) sa 19 odsto na 21 odsto, značajno porasle akcize na gorivo, duvanske proizvode i drugu akciznu robu, da je i dalje na snazi krizni porez na plate, jasno je da povećanje cijene električne energije predstavlja novi snažan udar na standard građana”, ocijenio je Konjević.

Prosječna plata, kao je rekao, ne mrda već tri godine, a Crna Gora ima najmanju minimalnu zaradu u regionu, svega 193 EUR.

“Nameće se logično pitanje – kako skoro 80 hiljada građana koji primaju platu do 250 EUR može da preživi mjesec sa evropskim cijenama struje i ostalih proizvoda i usluga”, pitao je Konjević.

On je pitao Sekulić zašto svaki teret loših postupaka moraju da plaćaju građani Crne Gore.

“Šta je sa poreskim dugom od preko 500 miliona EUR? Šta je sa najvećim poreskim dužnicima – bliskim tajkunima pojedinaca iz Demokratske partije socijalista (DPS)”, pitao je Konjević.

On je pitao Sekulić zašto kompanije iz Vektra grupacije mogu nekažnjeno dugovati desetine miliona EUR za poreske obaveze.

“Od njih ne naplaćujete poreze, ali zato građanima uvećavate račune za električnu energije i stvarate uslove za još jedan inflatorni udar koji će ponovo obezvrijediti njihove plate i penzije. Dokle ministarko Sekulić”, pitao je Konjević.

On je podsjetio da je direktor državne kompanije EPCG, Igor Noljević, kazao da je neophodno da se cijena struje poveća zbog međunarodnog kretanja cijena.

“Kada treba staviti ruku u džep građana, onda važe međunarodni standardi, ali kada treba naplatiti dug od tajkuna bliskih pojedincima iz DPS-a tu vam međunarodni standardi ne važe”, zaključio je Konjević.

Najčitanije