fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSektoru turizma potrebne snažne mjere podrške

Sektoru turizma potrebne snažne mjere podrške

Ulcinj, (MINA-BUSINESS) – Sektoru turizma potrebne su snažne mjere podrške za očuvanje radnih mjesta, ocijenili su predstavnici Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore i apelovali na sagledavanje mogućnosti subvencija na zarade turističkih privrednika koji imaju manji pad prihoda od 50 odsto.

Predsjednik Odbora Ranko Jovović, kazao je da je zahtjev privrede da se razmotri mogućnost smanjenja naknada zakupcima za 50 odsto u Nacionalnim parkovima (NPCG) i omogućiti odlaganje obaveza po ovom osnovu.

Učesnici sastanka su apelovali da se nađe način kako bi se brend Aman Resorts, koji je zakupac Svetog Stefana, zadržao u Crnoj Gori.

Iz PKCG je saopšteno da je od 2007. godine Aman u objekte Sveti Stefan i Miločer investirao preko 70 miliona EUR, uplatio preko 22 miliona u državni budžet po osnovu poreza i doprinosa i blizu 20 miliona EUR rente.

“Izgubiti ovakav brend u turizmu nije samo gubitak za državni budžet, nego i nemjerljiv gubitak za imidž crnogorskog turističkog proizvoda, koji može imati nesagledive posljedice”, saopšteno je na sjednici.

Članovi Odbora su pozdravili donošenje paketa mjera podrške građanima i privredi za drugi kvartal, kojima se u značajnoj mjeri izašlo u susret zahtjevima poslovne zajednice. Mjere su usmjerene na očuvanje likvidnosti i radnih mjesta, životnog standarda i privrednih potencijala.

„Mjerama podrške turističkoj privredi će se odgovoriti izazovnoj situaciji u kojoj se nalazimo i omogućiti uspješna ljetnja sezona“, ocijenjeno je na sjednici Odbora, koja je održana u ponedjeljak.

Vršiteljska dužnosti direktorice Direktorata za industrijski i regionalni razvoj Ministarstva ekonomskog razvoja, Renata Milutinović, kazala je da je za realizaciju mjera podrške privredi i građanima u drugom kvartalu predviđeno oko 166 miliona EUR za bespovratna sredstva, olakšice i kreditna podrška privredi, kao i posebnu pomoć građanima.

Osnovne karakteristike paketa su realizacija kreditne podrške privredi i programa subvencija po inoviranom modelu koji tretira svakog privrednog subjekta pojedinačno, početak aktivnosti na osnivanju Kreditno-garantnog fonda, produžetak ili nastavak realizacije dijela mjera iz prvog kvartala, povećanje limita iznosa državne pomoći po privrednom subjektu, te to što su u njemu sadržane samo covid mjere.

Jovović je ocijenio posebno važnim što je uvažen zahtjev privrede za povećanje limita iznosa državne pomoći po preduzeću sa 800 hiljada ERU na 1,2 miliona EUR.

Privrednici smatraju da je, u cilju adekvatnog odgovora na koronakrizu, kratkoročne mjere podrške potrebno kombinovati sa dugoročnim, ne samo da se održi najugrožniji dio privrede, nego da se ona restrukturira i doprinese se daljem razvoju, posebno sektora u kojima imamo komparativne prednosti kao što su održiva poljoprivreda i proizvodnja hrane, održivi i zdravstveni turizam, energetika i zaštita životne sredine, te sektor informaciono komunikacionih tehnologija.

Predstavnik hotela Lazure, Marin Radojević, smatra da su ugostiteljska i turistička privreda na minimumu operativnosti, što se tiče broja zaposlenih i da je, zbog neizvjesne situacije oko predstojeće sezone, u izgledu zapošljavanje velikog broja radnika u posljednji čas.

“Brojni sezonski radnici su na čekanju. Jako bi dobro bilo kada bi država mogla da istupi kao garant posla za sezonce, odnosno da garantuje njihovu junsku platu”, kazao je Radojević.

Vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvojne politike u turizmu Ministarstva ekonomskog razvoja, Aleksandra Gardašević Slavuljica, prezentovala je vodič kroz sigurnosno-zdravstvene protokole za koronavirus.

“Sigurnosno-zdravstveni protokoli obuhvataju set mjera i aktivnosti kojim se smanjuju rizici obolijevanja ljudi od koronavirusa, a bazirani su na principima kontrole i prevencije transmisije bolesti. U cilju stvaranja bezbjednog zdravstvenog ambijenta, Vlada implementira nacionalnu strategiju u okviru koje sigurnosno-zdravstveni protokoli predstavljaju njenu komunikacionu okosnicu”, kazala je Gardašević Slavuljica.

Sanja Medenica iz Instituta za javno zdravlje rekla je da je zadovoljna zainteresovanošću turističkih poslenika da ispoštuju mjere i standarde kako bi se obezbijedila sigurna destinacija za turiste. Ona je pozvala privrednike da učestvuju u online obuci za odgovorne u hotelima i ugostiteljskim objektima o zahtjevima bezbjednosti hrane prilikom nabavke, pripreme i posluživanja hrane.

Privrednici su imali nedoumice u vezi sa obavezom da hoteli opredijele deset odsto soba za goste pozitivne na koronavirus, ali i oko toga da li je dozvoljen takozvani švedski sto. Izdvajanje deset odsto smještajnih kapaciteta za ovu namjenu predstavljalo bi problem hotelima sa velikim brojem soba, jer je riječ o značajnim smještajnim kapacitetima koji bi tako ostali van funkcije.

Takođe, pojašnjeno je da samoposluživanje gostiju nije dozvoljeno, već da konobar treba da poslužuje hranu sa švedskog stola.

Turistički poslenici su ocijenili da nije dobro što je akcizna politika promijenjena usred godine, te da će to doprinijeti rastu cijena i ugroziti konkurentnost destinacije. Posebno je apostrofiran uticaj većih akciza na poslovanje crnogorskih proizvođača koji će morati da povećaju cijene svojih proizvoda.

Potpredsjednica Komore, Nina Drakić upoznala je Odbor da je održano više sastanka predstavnika ove asocijacije i nadležnih, na kojima su donosiocima odluka predočene potencijalne negativne posljedice većih akciza. Predlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama je u skupštinskoj proceduri, a biće razmotrena mogućnost eventualnog amandmanskog djelovanja.

Predsjednik Opštine Ulcinj, Aleksandar Dabović kazao je da su u toku pripreme za sezonu, potencirajući značaj ove privredne grane za najjužniju opštinu. U toku je, između ostalog, uređenje Velike Plaže i Ade Bojane, a Ulcinj će posjetiti grupa novinara iz Francuske, Njemačke i Poljske.

“Naše je očekivanje da ostvarimo 60 odsto turističke posjete iz 2019. godine. U maju smo bili najposjećeniji grad južnog jadrana, a očekujem da tako bude i tokom sezone”, kazao je Dabović.

Najčitanije