fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSeizmička istraživanja početkom naredne godine

Seizmička istraživanja početkom naredne godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Grčka kompanija Energean, koja je u martu prošle godine potpisala sa Vladom ugovor o koncesiji za istraživanje nafte i gasa, trebalo bi da seizmička ispitivanja morskog dna počne u prva tri mjeseca naredne godine.

Iz Uprave za ugljovodonike Vijestima je saopšteno da je obaveza Energeana, u skladu sa ugovorom o koncesiji, da obavi istraživanje tokom prvog istražnog perioda, koji ističe u martu 2020. godine.

„Očekuje se da će Energean početi seizmička snimanja u crnogorskom podmorju u prvom kvartalu naredne godine. U ovom trenutku grčka kompanija je u postupku završetka studije Procjene uticaja na životnu sredinu i projekta predmetnih istraživanja“, kazali su predstavnici Uprave za ugljovodonike.

Oni su dodali da je rasprava o tom eleboratu završena i da ga trenutno razmatra komisija nadležne Agencije za zaštitu prirode i životne sredine.

„U međuvremenu je u saradnji sa Institutom za biologiju mora obavljen monitoring nultog stanja ribljih resursa“, kazali su iz Uprave.

Seizmičko istraživanje će trajati 13 do 20 dana i obuhvata površinu od oko 335 kilometara kvadratnih.

Najčitanije