fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŠehović: Osnivanje Montenegro Worksa još jedna avantura Vlade

Šehović: Osnivanje Montenegro Worksa još jedna avantura Vlade

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Osnivanje Montenegro Worksa predstavlja još jednu avanturu Vlade, koja će, kao i prethodne, pasti na teret državnog budžeta, ocijenio je poslanik Socijaldemokrata (SD), Damir Šehović.

“Osnivanje novog državnog “preduzeća nad preduzećima”, koje treba da prati i analizira finansijsko stanje i rad postojećih, predstavlja nepotrebnu, nezakonitu, finansijski neodrživu, netransparentnu i brzopletu avanturu Vlade, koja će, kao i sve prethodne kojih je nažalost prethodnih mjeseci bilo i previše, pasti na teret državnog budžeta”, naveo je Šehović u saopštenju.

On je dodao da je nejasna svrsishodnost novoosnovanog preduzeća, budući da je njegova osnovna djelatnost, u smislu nadzora, praćenja i analiziranja finansijskog stanja drugih državnih preduzeća, već obuhvaćena nadležnostima Vlade i ministarstava, odnosno drugih organa državne uprave.

“Osnivanjem Montenegro Worksa, ne samo da je obesmišljen rad odbora direktora, resornih ministarstava i Vlade, čiji je posao da, između ostalog, prati i unapređuje efikasnost upravljanja postojećim državnim preduzećima, nego je sama Vlada, iako se na sva zvona hvali da je ekspertska, priznala da nije sposobna da obavlja kontrolnu funkciju na adekvatan način”, rekao je Šehović.

On je kazao da je upitna i zakonitost novoosnovanog preduzeća, najviše u smislu usklađenosti sa odredbama Zakona o privrednim društvima.

“Opravdanost osnivačkog kapitala od pola miliona EUR apsolutno nije dokazana bilo kakvom ozbiljnijom finansijskom analizom, niti su date valjane garancije da se isti, kao u slučaju To Montenegra, neće povećavati”, naveo je Šehović.

On je dodao da ne postoji ni analiza koja dokazuje finansijsku održivost preduzeća.

“Krajnje je upitna i održivost izvora finansiranja – od koga će da naplaćuje uslugu za redovnu djelatnost, iz kojih se to donacija planira finansiranje i gdje je finansijska i druga opravdanost za finansiranje kreditnim sredstvima”, saopštio je Šehović.

On je rekao da je odluka o osnivanju preduzeća donesena na netransparentan i brzoplet način, praktično preko koljena, u kome građani i zainteresovana javnost nijesu mogli da utiču, niti da iskažu stav.

“Očigledno je da svjedočimo obračunu među ministrima u smislu grabanja nadležnosti koje im nijesu dodijeljene Uredbom o načinu organizacije državne uprave, a ne o javnom interesu”, kazao je Šehović.

On smatra da sve to pokazuje da Vlada nije ekspertska, nego eksperimentalna pripravnička, i da ne umije da se nosi sa izazovima koji se svakodnevno pred nju postavljaju, niti zna šta bi sa sobom i odgovornošću koju je preuzela.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije