fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŠehović: Krivokapić priznao da iz zaduženja finansiraju tekuću potrošnju

Šehović: Krivokapić priznao da iz zaduženja finansiraju tekuću potrošnju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Premijer Zdravko Krivokapić je izjavom da bez zaduženja od 750 miliona EUR ne bi bilo plata, ni penzija, priznao da se iz tih sredstava finansira tekuća potrošnja, saopštio je potpredsjednik Socijaldemokrata (SD), Damir Šehović.

On je kazao da je Krivokapić u današnjem obraćanju javnosti jasno saopštio da je rekordno zaduženje od 750 miliona najbolji potez Vlade, jer bez njega ne bi bilo plata, ni penzija.

„Ministar finansija, Milojko Spajić, je pak do sada govorio da to rekordno zaduženje ide isključivo na namirenje ranijih obaveza i razvojne projekte“, naveo je Šehović u saopštenju.

On je podsjetio na raniju izjavu Spajića da ništa od tog novca neće ići na potrošnju, već isključivo na budućnost Crne Gore i vraćanje kredita.

Šehović je poručio da je upravo to potvrda onoga što su Socijaldemokrate od početka tvrdile – da je nečuveno da se izvršna vlast tajno zaduži 750 miliona EUR, odnosno 230 miliona više od potrebnog, a da pritom tri mjeseca nakon toga ne postoji ni plan rada Vlade, niti informacije na šta će tačno to ogromno zaduženje da bude usmjereno.

„Dakle, uvaženi građani, iz zaduženja za koje plaćamo nemale kamate, pa čak i potpuno nepotrebnu od preko sedam miliona EUR godišnje zbog ‘viška’ zaduženja od čak 230 miliona EUR, ova Vlada po tvrdnji samog premijera isplaćuje vaše penzije i plate. Odnosno, Vlada se iz zaduženja igra Djeda Mraza obećavajući razne socijalne servise”, poručio je Šehović.

Kada je riječ o potezima u oblasti socijale, kako je dodao, sporno je što su diskriminatorni, socijalno nepravedni i što se u cjelini finansiraju iz zaduženja, te samim tim nijesu dugoročno održivi, dok Vlada na tome kupi političke poene.

“Dodatno, Vlada je kontradiktorna sve vrijeme, kad je upitanju ova, ali i brojne druge teme. To je i pokazatelj da ona nema nikakav ozbiljan ekonomski plan, niti ideju kako da u kasu usmjeri sredstva, već planira da na krilima suvog, u jednom dijelu i nepotrebnog zaduženja, obavlja mandat”, saopštio je Šehović.

On je naveo da privremeno finansiranje, na način na koji ga Vlada sprovodi, nije u granicama zakona kako to tvrdi Krivokapić, već da je nezakonito.

“Nažalost, sve te kontradiktornosti koje svakog dana saopštavaju građanima na kraju će nažalost osjetiti jedino i isključivo ti građani”, zaključio je Šehović.

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...