fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŠehović: Amandmanom onemogućavamo zaduženje od 500 miliona EUR

Šehović: Amandmanom onemogućavamo zaduženje od 500 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poslanici Socijaldemokrata (SD) podnijeli su amandman na Predlog zakona o budžetu za narednu godinu, kojim se brišu odredbe koje omogućavaju novo zaduženje u iznosu od 500 miliona EUR za potrebe finansiranja deficita.

Potpredsjednik i poslanik SD-a, Damir Šehović, kazao je da su amandman predložili s obzirom na to da je sam ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, prije nekoliko sedmica javno saopštio da država nema potrebu za novim zaduženjem, te da je zaokruženo finansiranje za narednu godinu.

„Imajući u vidu javno saopšten stav ministra da država nema potrebu za novim zaduživanjem, te da je zaokruženo finansiranje za narednu godinu na način što će država nedostajuća sredstva u iznosu od 500 miliona EUR finansirati iz depozita i postojećih kreditnih aranžmana zaključenih u ranijem periodu, amandmanom tražimo brisanje odredbi koje omogućavaju novo (nepotrebno) zaduženje za tu namjenu“, naveo je Šehović u saopštenju.

On je kazao da ne vidi razlog da se Crna Gora zadužuje, ako već nema potrebe.

„Eliminisanjem mogućnosti za realizaciju pomenutog, po riječima ministra, nepotrebnog zaduženja od 500 miliona EUR, država izbjegava da troškovi finansiranja te vrste zaduženja padnu na teret budžeta, odnosno građana, koji bi u ovom slučaju na godišnjem nivou iznosili oko 15 miliona EUR“, poručio je Šehović.

On tvrdi da bi se usvajanjem amandmana izbjeglo ponavljanje greške koja je (ne)namjerno napravljena prilikom zaduženja koje je realizovano u decembru prošle godine.

„Tada je takođe zbog nepotrebnog zaduženja u iznosu od 750 miliona EUR, a ne 520 miliona EUR koliko su bila stvarna nedostajuća sredstva, nastala šteta po državni budžet po osnovu troška finansiranja „viška“ povučenih sredstava, koja na godišnjem nivou iznosi čak 7,1 milion EUR“, zaključio je Šehović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...