fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSDT traži da se Jovaniću produži pritvor

SDT traži da se Jovaniću produži pritvor

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tražilo je od Vrhovnog suda da se nekadašnjem predsjedniku Privrednog, Blažu Jovaniću i drugima okrivljenima u tom predmetu produži pritvor, saopšteno je Vijestima.

Odluka suda, kako su naveli iz SDT-a, još nije donijeta.

“Specijalno državno tužilaštvo je već podnijelo predlog Vrhovnom sudu Crne Gore da se okrivljenom B.J. i drugima produži pritvor, a odluka suda još nije donijeta”, piše u odgovorima koje je tužilac Vukas Radonjić dostavio Vijestima.

SDT sumnjiči Jovanića da je 2015. godine formirao kriminalnu organizaciju, s ciljem da, koristeći funkciju predsjednika Privrednog suda i sudijsku funkciju, nezakonitim uvećanjem troškova stečajnog postupka pribavlja protivpravnu imovinsku korist za sebe i članove te krimi ekipe.

On je uhapšen 9. maja, a lisice na ruke tada su stavljene i većini članova njegove ekipe.

Naredba o sprovođenju istrage pokrenuta je i protiv Saše Zejaka, Snežane Jović, Sanje Lješković, Ranka Radinovića, Sretena Mrvaljevića, Pavića Globarevića, Stane Čelebić, Darka Perovića, Omera Markišića, Dejana Golubovića, Vladana Nikolića, Danijele Laković i preduzeća Titan security, Securitas Montenegro, Top force system i Ogimar MNE.

Specijalna tužiteljka Lidija Mitrović, u tom dokumentu navodi da je tokom izviđaja pribavila spise deset stečajnih predmeta u kojima su Jovanić i ekipa, kako se sumnja, nezakonito postupali.

Tereti ih da su u većini tih stečajnih postupaka, bez izvršenog popisa imovine stečajnog dužnika i prije donošenja rješenja o bankrotstvu, vršili procjenu imovine i to za period od jedne sedmice do jednog mjeseca, a potom ispostavljali troškovnike na iznose od više desetina hiljada EUR.

“A u nekim slučajevima se čak ni ne podnose bilo kakvi troškovnici, koje uvijek i bez izuzetka odobrava stečajni sudija okrivljeni Jovanić Blažo, pa čak i kad nijesu dokumentovani, a sve suprotno članovima Zakona o sudskim vještacima, koji eksplicitno određuju kako se u sudskim postupcima može tarifirati pružanje stručnih znanja i usluga vještačenja. Na predmetna vještačenja, ako bi se primijenile citirane odbredbe Zakona, te uzelo kao činjenica da za vrijeme vještačenja vještaci nijesu spavali (pa ni 20-ak dana), ne bi mogli doći do iznosa navedenog računima bez specifikacije troškova”, napisala je specijalna tužiteljka u naredbi.

Mitrović je utvrdila da su se takva vještačenja, u uporednim postupcima, naplaćivala znatno manje od nekoliko stotina do maksimum par hiljada eura.

Jovanićeva ekipa je, objašnjava se, u vještačenjima obično koristila fotografije lica mjesta koje su nerijetko bile sa sajta googlemaps. com, kao i da su za te potrebe koristili izvode lista nepokretnosti sa otvorenih baza podataka Uprave za nekretnine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije