fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSDT pokrenuo izviđaj o ugovorima Monte Credita

SDT pokrenuo izviđaj o ugovorima Monte Credita

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je predmet i pokrenulo izviđaj u vezi sa sumnjom o iznošenju novca iz mikrokreditne finansijske institucije (MFI) Monte Credit i utaji poreza, koje je 8. juna prijavio advokat Vaso Bečanović.

„SDT je formirao predmet i u postupku izviđaja će biti utvrđene sve činjenice i okolnosti važne za razrješenje predmetne krivično pravne stvari i donošenja odluke u predmetu“, saopšteno je Vijestima iz SDT-a.

SDT-u je podnijeta krivična prijava protiv bivšeg izvršnog direktora Monte Credita, Josipa Pecirepa i bivše direktorice, vlasnika i osnivača Monte Credita – holding kompanije Vision Fund Agroinvest Podgorica, Caroline Tsilikounas, zbog sumnje da su po odluci borda firme oštetili MFI sklapajući fiktivne ugovore o zajmu od 1,77 miliona EUR sa svojim osnivačem, a Crnu Goru za 159,4 hiljade EUR, izbjegavajući plaćanje poreza na dobit u visini od zakonom propisanih devet odsto.

I Poreska uprava (PU) je najavila kontrolu, pošto od 2012. godine nije bilo inspekcijskog nadzora. Oni su nedavno saopštili da će, s obzirom na operativna saznanja koje PU prikuplja koja predstavljaju inikator rizika za poštovanje poreskih propisa, Monte Credit biti predmet inspekcijskog nadzora.

Vijesti nezvanično saznaju da posjetu i kontrolu Monte Credita iduće sedmice planira i tročlani tim Centralne banke iz Direkcije za nadzor u oblasti sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma i zaštitnika korisnika finansijskih usluga.

Prema informacijama Vijesti, za podnosioca krivične prijave sporna su najmanje četiri ugovora između MFI i njenog osnivača. Jedan ugovor o zajmu na iznos od 600 hiljada EUR, zaključen u julu 2012, druga pozajmica osnivaču u iznosu od 91 hiljadu EUR uslijedila je 5. septembra 2014. godine, a treća od 580 hiljada 5. novembra 2014. godine.

Krivičnom prijavom se sumnja da pozajmice Monte Creditu nijesu vraćene, da je osnivač iznio novac iz Crne Gore i da je država ostala uskraćena za neplaćeni porez.

Najčitanije