fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSDT podiglo optužnicu protiv bivše načelnice PU i više osoba

SDT podiglo optužnicu protiv bivše načelnice PU i više osoba

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv bivše načelnice Poreske uprave, područne jedinice Podgorica, S.M. i više osoba, zbog sumnje da su kao članovi kriminalne organizacije oštetili državni budžet za višemilionski iznos.

Opštužnica je, pored S.M., podgnuta i protiv nekadašnjeg državnog sekretara u Ministarstvu finansija M.P.

„Optužnica je podignuta i protiv D.V., B.P., I.P., D.P., S.J., D.L., R.S., A.R., N.Đ., B.M., M.R., S.S., M.J., R.K., M.A., S.I., B.R., M.V., D.K., N.P., A.M. i podgorčkih preduzeća P.S.G., A.K., A.K.M., V.C., T.T., M.M., P.C., M.K.C. i 7I“, navodi se u saopštenju SDT-a.

Optužnica je podgnuta zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja u privredi, pranje novca i falsifikovanje službene isprave.

SDT je 29. decembra prošle godine dostavilo optužnicu podgorčkom Višem sudu, radi kontrole i potvrđivanja.

Okrivljenima se stavlja na teret da su u periodu od 2011. do 2019. godine organizovali i postali članovi kriminalne organizacije koja je imala za cilj vršenje neodređenog broja krivičnih djela, za koja se može izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža.

„Cilj je bila realizacija kriminalnog plana da pribavljanjem i knjiženjem fiktivnih faktura i privremenih situacija, te sastavljanjem isprava neistinite sadržine, lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica, neistinito prikazuju stanje i rezultate poslovanja, kako bi podnošenjem zahtjeva za povraćaj poreza na dodatu vrijednost (PDV) izvlačili novac iz budžeta Crne Gore, sa znanjem u trenutku prijema da potiče iz kriminalne djelatnosti i taj novac upotrebljavali za kriminalnu organizaciju“, navodi se u saopštenju.

Ovakvim djelovanjem pribavili su višemilionsku korist za kriminalnu organizaciju i okrivljena preduzeća i pričinili štetu budžetu u iznosu od oko 6,9 miliona EUR, koji predstavlja iznos protivzakonito povraćenog PDV-a iz državnog budžeta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije