fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSDT formirao predmet u vezi s IRF-om

SDT formirao predmet u vezi s IRF-om

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je predmet koji se tiče slučaja Investiciono-razvojnog fonda (IRF), a on je dodijeljen tužiocu Zoranu Vučiniću, saznaju nezvanično Vijesti.

Iz SDT-a nijesu odgovorili na pitanje Vijesti da li je formiran predmet i šta je do sada urađeno sa krivičnom prijavom koje je novo rukovodstvo IRF-a podnijelo protiv starog.

Predsjednik Odbora direktora IRF-a, Velizar Kaluđerović i izvršna direktorica Irena Radović krivičnu prijavu su podnijeli prije skoro mjesec protiv bivšeg predsjednika Odbora direktora i izvršnog direktora IRF-a, Zorana Vukčevića, bivšeg člana Odbora direktora Irfana Husovića, bivšeg direktora Sektora za finansijske i pravne poslove Branislava Jankovića, bivšeg direktora Sektora za kredite i garancije Zorana Vujovića, sada menadžera Sektora rizika Vladislava Dulovića i bivšeg sekretara Ilije Markovića.

Iz IRF-a je tada saopšteno da je prijava podnijeta zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, prevara, falsifikovanje službene isprave i prisvajanje, prikrivanje i uništenje arhivske građe, odnosno da postoji sumnja da su, nakon održanih parlamentarnih izbora 30. avgusta prošle godine, očekujući formiranje nove vlasti i eventualnu smjenu rukovodećeg kadra u kompanija čiji je osnivač država, prijavljene osobe tokom oktobra i novembra prošle godine preduzela “niz nezakonitih radnji u vidu falsifikovanja i uništavanja originalne arhivske dokumentacije”.

”Naime, postoji osnovana sumnja da su prijavljeni falsifikovali svoje ugovore o radu u dijelu kojim su sebi nezakonito ugovorili pravo na isplatu otpremnine u iznosu od 24 neto zarade u slučaju razrješenja sa funkcije ili podnošenja ostavke, pri čemu bi im IRF na njihov zahtjev morao isplatiti novčani iznos od više stotina hiljada EUR. Originalnu dokumentaciju su uništavali, a u arhivu ostavljali falsifikovane dokumente, odnosno ugovore o radu”, saopšteno je, između ostalog, ranije iz IRF-a.

Bivši menadžment IRF-a je na to odgovorio da je pravo na isplatu otpremnine u visini od 24 neto zarade u slučaju prestanka funkcije za izvršnog direktora i članove menadžmenta IRF definisano ugovorima o radu još u periodu od početka rada IRF-a.

”Da se ne radi ni o kakvom falsifikovanju ugovora o radu, kako to navodi sadašnja izvršna direktorica i predsjednik Odbora direktora IRF-a nedvosmisleno se može utvrditi uvidom u personalni dosije zaposlenih – izvršnog direktora i članova menadžmenta, koji su tu funkciju obavljali u IRF-u, u periodu počev od 2011. godine”, kazali su iz bivšeg menadžmenta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije