fbpx
NaslovnicaBusiness Top StorySDT dopunilo optužnicu

SDT dopunilo optužnicu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Specijalno državno tužilaštvo (SDT) dopunilo je optužnicu protiv bivših čelnika Crnogorskog Telekoma, Olega Obradovića i Miodraga Ivanovića u predmetu Telekom, koju im je Viši sud ranije vratio na doradu.

Iz SDT-a je saopšteno Danu da su otklonjeni svi nedostaci i optužnica je dopunjena dokazima, a biće dostavljen i sporni ugovor koji su potpisali optuženi.

Oni su naveli da će ispoštovati date rokove i da će optužnica sredinom nedjelje biti dostavljena Višem sudu u Podgorici. Tužilaštvo je od Telekoma u nekoliko navrata tražilo dokumentaciju, koja im je u potpunosti stavljena na raspolaganje.

Sporni ugovor na koji se poziva tužilaštvo je ključni dokaz i jedne i druge strane. Naime, odbrana ne spori da su taj ugovor potpisali Ivanović i Obradović, ali uz prethodnu odluku borda direktora. Zbog toga nije poznato da li će se u optužnici eventualno naći još neko od odgovornih iz Telekoma.

Branilac okrivljenih, Zoran Piperović je prilikom razmatranja optužnice dostavio zapisnik sa sjednice borda direktora Telekoma na kojoj je donesena odluka da se potpiše ugovor koji tužilaštvo smatra spornim. Upravo tom odlukom Obradović i Ivanović su dobili ovlašćenje da potpišu dokument.

Tužilaštvu je dostavljen i biznis plan Telekoma kojim je unaprijed planirana analiza zbog koje je potpisan sporni ugovor, kao i analiza tržišta regiona koju je uradila firma Roli.

Odbrana tvrdi da su dokumentaciju pribavili i dostavili sudu i tužilaštvu, jer je tužilac u optužnici, uprkos izjavama nekoliko svjedoka da su vidjeli dokument, naveo kako ta analiza ne postoji i da su optuženi unaprijed znali da ta analiza neće ni biti napravljena. Optužnica je osporena i nakon što je dostavljen nalog za najveću isplatu po tom ugovoru vrijednosti 1,84 miliona EUR, koji je potpisalo četvoro ljudi.

Taj dokument, kako je ranije kazao Piperović, dokazuje da je isplata u potpunosti urađena po proceduri kompanije, odnosno da njegovi branjenici nijesu imali odlučujuću ulogu u tome.

SDT je podiglo optužnicu protiv Obradovića i Ivanovića, koje tereti da su tokom privatizacije Telekoma 2005. godine nezakonito pribavili sebi i drugima 2,3 miliona EUR.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije