fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSDT blizu odluke koga će goniti u slučaju državnih garancija za KAP

SDT blizu odluke koga će goniti u slučaju državnih garancija za KAP

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Specijalno državno tužilaštvo (SDT) navodno je na korak od odluke u vezi sa tim koga će sve goniti u slučaju državnih garancija za Kombinat aluminijuma (KAP), a među sumnjivim ima i „zvučnih imena“, tvrdi izvor Vijesti.

Izvor lista iz SDT-a kazao je da očekuje da tužiteljka Lidija Vukčević tokom ove sedmice otvori istragu protiv više osoba, a na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja i dokaza prikupljenih u izviđaju. Vijestima je tu informaciju potvrdio i izvor iz izvršne vlasti.

Zbog tajnosti postupka, sagovornik lista iz SDT-a nije precizirao ko je na spisku specijalne tužiteljke, ali je kazao da su među sumnjivim „zvučna imena“ iz nekadašnje Vlade i članovi njenih komisija.

Prije skoro dva mjeseca iz SDT-a su nezvanično kazali da su utvrdili da je država oštećena za više desetina miliona EUR odlukama ranijih vlada da se izdaju garancije za kredit KAP-a. To su iz Tužilaštva tvrdili i početkom februara, ali navodno do sada nije bilo završeno vještačenje koje ima značajnu ulogu u donošenju odluke.

Takođe, tužiteljka Vukčević je navodno bila „zarobljena“ nekim značajnim predmetima i imala je intervju za poziciju u Vrhovnom državnom tužilaštvu.

Vijesti su ranije objavile da je sporne garancije KAP dobio 2009. i 2010. godine, u vrijeme kada je ministar finansija bio Igor Lukšić, a premijer Milo Đukanović.

Lukšić je od decembra 2010. godine do istog mjeseca 2012. bio premijer.

Preme saznanjima lista, Vukčević i njeni saradnici sproveli su brojne istražne radnje, više ekonomsko-finansijskih vještačenja, ali i preduzeli druge aktivnosti na osnovu čega će biti donesena odluka.

Tim koji je postupao po nalogu specijalne tužiteljke provjeravao je kompletnu dokumentaciju ministarstava finansija i ekonomije o tom poslu. Navodno, određene nepravilnosti utvrđene su u postupcima tadašnjeg Ministarstva ekonomije, na čijem je čelu od polovine 2009. godine do kraja 2010. godine bio Branko Vujović.

Kako je KAP dobio garancije Vlade, tužilaštvo je počelo da ispituje još 2014. godine na osnovu izvještaja Državne revizorske institucije (DRI), objavljenog 2013. godine, u kojem su provjeravali garancije izdate 2009, 2010. i 2011. godine.

Revizijom je utvrđeno da je Vlada dala 135 miliona EUR garancija za kredite KAP-a, bez odgovarajućih kontragarancija i uz značajan rizik od aktiviranja.

Najčitanije