fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSDP predlaže ocjenu ustavnosti privremenog finansiranja za januar

SDP predlaže ocjenu ustavnosti privremenog finansiranja za januar

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijaldemokratska partija (SDP) će podnijeti Predlog za ocjenu ustavnosti Rješenja o privremenom finansiranju za januar koje je objavilo Ministarstvo finansija.

Poslanik SDP-a, Raško Konjević saopštio je da Vlada ima legitimitet, ali da mora da poštuje Ustav i zakone.

“To je vladavina prava što evropski partneri od Crne Gore očekuju”, napisao je Konjević na svom Twitter nalogu.

On je objavio Predlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti propisa Ministarstva finansija, donijet 11. januara.

“U članu 2 se navodi da će se to rješenje prijemjenjivati od 1. januara. Kako se u članu 147 Ustava utvrđuje da zakon i drugi propis ne može imati povratno, odnosno retroatktivno dejstvo, to je navedeni propis suprotan ovoj ustavnoj odredbi”, navodi se u Predlogu.

Iz SDP-a su naveli da polazeći od principa da zabrana retroaktivnog dejstva propisa predstavlja osnov pravne sigurnosti iz tih razloga je izričito utvrđena kao ustavni princip.

“S obzirom na to da u navedenom slučaju ne postoje razlozi za izuzetak od zabrane retroaktivnosti, niti donosilac akta navodi javni interes zbog kojeg je utvrđeno povratno dejstvo, predlažemo da Ustavni sud donese odluku da navedeni propis Ministarstva finansija nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom, odnosno da u vrijeme važenja nije bio u saglasnosti”, navodi se u Predlogu za ocjenu ustavnosti.

Najčitanije