fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSaradnjom riješiti problem nedostatka kadra u ICT industriji

Saradnjom riješiti problem nedostatka kadra u ICT industriji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori fali oko 500 IT stručnjaka i neophodno je, saradnjom države, obrazovnog sistema i privrede, razvijati taj kadar, smatraju predstavnici Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, Univerziteta Crne Gore i ICT Cortexa.

Oni su danas potpisali Sporazum o saradnji na realizaciji programa obrazovanja i projekata u oblasti IT sektora, prenosi PR Centar.

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić, kazala je da je nedostatak kvalitetno osposobljenog kadra u ICT industriji jedna od osnovih prijetnji uspješnoj digitalizaciji u našoj zemlji.

„Procjenjuje se da u Crnoj Gori fali oko 500 IT stručnjaka u ovom trenutku, dok je u Evropi ovaj broj dosegao milion, i zbog toga se mora adresirati i sa stanovišta formalnog i neformalnog obrazovanja. Ovim projektom planiramo da uspostavimo obrazovne module u skladu sa potrebama tržista i IT industrije i omogućimo njihovo uspješno sprovođenje”, rekla je Srzentić.

Ona je kazala daje njihov krajnji cilj da izgrade regionalni centar izvrsnosti za unapređenje digitalnih vještina i vjeruju da je to jedino moguće ukoliko snage udruže akademski privatni i javni sector.

Rektor UCG, Vladimir Božović, rekao je da je smisao potpisanog Sporazuma izuzetan, prije svega u pogledu onoga kako Evropska unija vidi treću dimenziju Univerziteta u inovativno-razvojnom smislu.

„Tim prije mi je drago što je ICT Cortex kao vodeća klaster grupa iz domena informaciono-komunikacionih tehnologija prepoznao Univerzitet kao tu bazu. Da bi se razvijao čitav sektor, da bi se razvijale informaciono-komunikacione tehnologije potrebno je da razvijamo kadar, a Univerzitet je prvo pozvan kada je to u pitanju”, kazao je Božović.

On je naveo da će kroz koncepte koji su razrađeni u ovom Sporazumu sigurno to nastaviti raditi u korist ne samo tri subjekta, koja su u ovom trenutku našla zajednički interes, nego u korist cijelog društva.

Božović smatra da je razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija izuzetna razvojna šansa za državu, a Univerzitet je, kako je dodao, stub tog razvoja.

Izvršni direktor ICT Cortexa, Tarik Zaimović, rekao je da IT industrija već dugo ima sistemski problem sa kadrom.

„U posljednjih nekoliko godina su počela da se otvaraju raznorazna predstavništva stranih kompanija ovdje. Vjerujemo da ova industrija ima potencijal da u naredne tri-četiri godine zaposli nekoliko hiljada ljudi. Smatramo da IT idnustrija treba da bude jedan od stubova industrija, kao što su turizam, poljoprivreda“, kazao je Zaimović.

Prema njegovim riječima, trenutno IT sektor čini oko 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a u ukupnom iznosu za ovu godinu će participirati sa oko 20 odsto.

„Ali mi taj eksponencijalni rast ne možemo podržati bez kadra. Smatramo da je Univerzitet Crne Gore pravi partner za realizaciju ovog projekta, a veoma je značajna i podrška države”, rekao je Zaimović.

On smatra da probleme treba rješavati sistemski.

“Ovo je jedan od načina kako problem kadra možemo trajno i sistemski riješiti, ne u potpunosti, jer to nije moguće, ali nam je cilj da proizvedemo što više kadra i da taj kadar ostane u Crnoj Gori, kao i da povećamo kvalitet obrazovanja. Ovo je pravi primjer kako treba da sarađuju država, obrazovni sistem i privreda i mi ćemo sa naše strane uraditi sve da podržim ovaj projekat”, rekao je Zaimović.

On je poručio da imaju vrlo ambicioznu viziju koja će rezultirati konkretnim rezultatima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Futsal reprezentacija na turniru u Novigradu

Podgorica, (MINA) - Omladinska futsal reprezentacija Crne Gore naredne sedmice učestvovaće na turniru u...