fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSaobraćajna povezanost preduslov razvoja Zapadnog Balkana

Saobraćajna povezanost preduslov razvoja Zapadnog Balkana

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kvalitetna saobraćajna povezanost preduslov je sveukupnog razvoja Zapadnog Balkana, a potpisivanje ugovora o osnivanju transportne zajednice korak dalje u realizaciji konkretnih projekata, ocijenjeno je na sastanku ministra saobraćaja Osmana Nurkovića i direktora stalnog Sekretarijata Transportne zajednice, Mateja Zakonjšeka.

Nurković je kazao da je saradnja u proteklom periodu bila intezivna, kao i da su brojni sastanci i diskusije doprinijeli definisanju jasnih ciljeva i tema kojima će se to tijelo baviti.

„Česti susreti sa kolegama iz regiona, razmjena ideja, razvojnih planova i nacionalnih prioriteta doprinijeli su boljoj komunikaciji, pa očekujem takav trend i u narednom periodu“, rekao je Nurković.

Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva su dodali da se važnost pravovremene i efikasne komunikacija pokazala početkom godine, kada je zbog stanja uslijed pojave koronavirusa bilo neophodno omogućiti nesmetan protok robe i tereta.

Oni su podsjetili da su u aprilu uspostavljeni Zeleni koridori, vrlo brzo nakon proglašenja epidemije i uvođenja posebnih mjera u zemljama regiona.

Nurković je rekao da su projekti koje Crna Gora realizuje u oblasti saobraćaja veoma važni, kao i podrška Evropske komisije, imajući u vidu kompletnu situaciju sa pandemijom koronavirusa i uticajem koji ima na crnogorsku ekonomiju.

On smatra da bi, prije svega, trebalo nastaviti realizaciju projekta izgradnje sljedećih dionica auto-puta Bar Boljare i modernizaciju željezničke infrastrukture, preduzeti naredne korake kada je u pitanju planska dokumentacija za projekat zaobilaznice Budva i planirati i izgraditi tunel između Rožaja i Peći.

Iz Ministarstva su podsjetili da prva posjeta Zakonjšeka kao direktora Transportne zajednice dolazi sedam dana nakon što je Evropska komisija predstavila Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan.

“Ciljevi Transportne zajednice u skladu su s planom Evropske komisije i trebalo bi iskoristiti politički zamah za unapređenje transportne agende”, poručio je Zakonjšek.

On smatra da će saobraćaj i povezanost imati ključnu ulogu u postizanju ekonomskog prosperitet u regiji. Plan se fokusira na ulaganja u temeljnu transevropsku transportnu mrežu, brze i efikasne saobraćajne veze, reforme povezanosti i pojednostavljenje postupaka graničnog prelaza.

Zakonjšek je saopštio da je na sastanku razgovarano o zajedničkim prioritetima, kao što su modernizacija putne infrastrukture, odnosno e-naplata autoputa Bar-Boljare, kao i uspostavljanje djelotvornog željezničkog saobraćaja.

“Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan podržaće obnovu željezničke rute od crnogorske granice sa Srbijom do luke Bar”, rekao je Zakonjšek.

On je dodao da je razgovarano o poboljšanju sigurnosti na putevima i pomorskog saobraćaja.

“Želimo da vidimo luke u našoj regiji koje rade po standardima EU, na najbolji način iskoristivši trenutnu infrastrukturu digitalizacijom i inovacijama. Moramo poboljšati povezanost naših luka sa zaleđem, tako da one postanu generator ekonomske aktivnosti i bržeg ekonomskog razvoja”, naveo je Zakonjšek.

Na sastanku je bilo riječi i o olakšavanju prevoza, odnosno smanjenju vremena čekanja na granicama.

“Želim da zahvaliti ministru Nurkoviću i njegovom timu na ulozi u uspostavljanju Stalnog sekretarijata Transportne zajednice i na konstruktivnoj saradnji tokom mandata”, zaključio je Zakonjšek.

Najčitanije