fbpx
NaslovnicaGlavna vijestSagledaće sve pravne posljedice ugovora

Sagledaće sve pravne posljedice ugovora

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Turska Tosyali grupa, koja je vlasnik nikšićke Željezare, nije ispunila obaveze iz investicionog ugovora koji je potpisala sa Vladom 2012. godine, saopšteno je zvanično Vijestima u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma.

Obaveza turskog investitora je bila da za prve tri godine investira 35 miliona EUR i nakon tog ciklusa zapošljava 550 radnika sa godišnjom proizvodnjom od 240 hiljada do 400 hiljada tona. Imovinu Željezare turski investitori kupili su iz stečaja 2012. godine, za 15,1 milion EUR.

Na pitanje Vijesti koje su sankcije predviđene i da li će one biti sprovedene zbog neispunjenja ugovora iz resora kojim rukovodi ministar Goran Đurović su objasnili da će imajući u vidu da je investicioni ugovor između Vlade i kompanije Tosčelik istekao u junu 2017. godine, Ministarstvo će u narednom periodu pažljivo sagledati sve pravne činjenice.

”Predstavnici Tosyali grupe 2012. godine, prilikom preuzimanja imovine Željezare, istakli su da za svoj osnovni cilj imaju da Željezara, u njihovom vlasništvu poveća svoj proizvodni portfolio, ukupni kapacitet i raznovrsnost proizvodnje. Vladi su dostavili investicioni plan u kojem su najavili da će u naredne tri godine u fabriku investirati 35 miliona EUR, a nakon završenog investicionog ciklusa zapošljavati 550 radnika sa godišnjom proizvodnjom od 240 hiljada do 400 hiljada tona”, kazali su iz Ministartva.

Oni su naveli da bez obzira na najave Tosyali grupe do realizacije datih obećanja, sagledavajući situaciju nakon deset godina poslovanja u Crnoj Gori, nije došlo.

“Imajući u vidu da je investicioni ugovor između Vlade i kompanije Tosčelik istekao u junu 2017. godine, Ministarstvo će u narednom periodu pažljivo sagledati sve pravne činjenice”, rekli su iz Ministarstva.

Proizvodnja u Željezari je obustavljena u martu prošle godine, a radnici su primali zarade u iznosu od 90 odsto. Vlasnik im je početkom ovog mjeseca saopštio da planira da ostavi 25 radnika iz uprave, a ostale da otpusti, odnosno da će u naredna tri mjeseca ostati bez posla.

Nakon toga su radnici ušli i fabriku i započeli proteste od kojih je poslednji bio ispred zgrade Vlade u petak kada im je premijer Dritan Abazović kazao da Vlada traži rješenje i da je kontaktirala republiku Tursku kako bi se problem u vezi sa fabrikom riješio na najvišem državnom nivou.

Iz Ministarstva su podsjetili da je riječ o kompaniji u privatnom vlasništvu i da taj resor u ovom momentu ulaže maksimalne napore da pomogne pregovore kako bi se pronašlo rješenje situacije u korist vlasnika i zaposlenih fabrike.

”U tom cilju ovo Ministarstvo je uputilo molbu upravi Željezare da odustane od odluke o otpuštanju 229 zaposlenih do eventualnog nastavka pregovora ili prodaje”, rekli su u Ministarstvu.

Vlasnik kompanije Neksan Miodrag Davidović je spreman da kupi fabriku za istu cijenu po kojoj je država dala turskom investitoru koji sada za prodaju traži 25 miliona.To je Davidoviću neprihvatljivo pa je prvi sastanak u vezi ovog posla okončan neuspješno prošle sedmice.

Davidović je izjavio da može da pokrene proizvodnju i zaposli 700 radnika.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije