fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSa srednjoškolcima razgovarali o makro-regionalnim strategijama EU

Sa srednjoškolcima razgovarali o makro-regionalnim strategijama EU

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Kancelarije za evropske integracije i Ministarstva ekonomskog razvoja razgovarali su sa srednjoškolcima iz Podgorice i sa Cetinja o učešću Crne Gore u makro-regionalnim strategijama Evropske unije (EU) i njihovom uticaju na razvoj turizma, energetike, saobraćaja, zaštitu životne sredine.

Oni su sa srednjoškolcima razgovarali u sklopu obilježavanja Nedjelje makro-regionalnih strategija Evropske unije (EU).

Savjetnica glavne pregovaračice i rukovoditeljka sektora za evropske fondove, Irena Bošković, upoznala je učenike turističkih smjerova Srednje škole za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“ sa makroregionalnim strategijama u kojima učestvuje Crna Gora i to Strategijom EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR) i Strategijom EU za Dunavsku regiju (EUSDR), oblastima u kojima se sprovode, njihovim ciljevima i korisnicima.

Ona je, kako je saopšteno iz Kancelarije i Ministarstva, objasnila da ove dvije makro-regionalne strategije prepoznaju glavne oblasti koje je neophodno da države zaštite, očuvaju, unaprijede, promovišu i valorizuju.

“Takođe, Crnoj Gori su na raspolaganju i fondovi EU, kroz različite programe podrške, od programa prekogranične saradnje, preko velikih investicionih programa, do programa u oblasti kulture, nauke, obrazovanja, zapošljavanja. Ovi programi nude različite mogućnosti za finansiranje projekata institucijama, organizacijama, nevladinom sektoru, a postoje i posebni fondovi koji su namijenjeni baš mladima”, rekla je Bošković.

Načelnica odsjeka za horizontalna i strategijska pitanja, Tatjana Bošković, je đacima Srednje stručne škole sa Cetinja pojasnila značaj obilježavanja Nedjelje makro-regionalnih strategija EU i kazala da je ove godine poseban akcenat stavljen na Strategiju za Dunavski region, koja je prošle godine proslavila deset godina postojanja.

“Makro-regionalni pristup je važan jer se određena pitanja ne mogu rješavati nezavisno, odnosno pristup u određenim oblastima mora biti jedinstven i usklađen na nacionalom i makro-regionalnom nivou, kako bi imali dugoročne benefite za naše i buduće generacije”, rekla je Bošković.

Samostalna savjetnica iz Ministarstva ekonomskog razvoja i predstavnica Crne Gore u radnim grupama za turizam u okviru EUSAIR i EUSDR, Maja Kovačević, naglasila je da je povezivanje kroz makro-regionalne strategije bitno za Crnu Goru zbog razmjene iskustava i ideja, ali, što je najvažnije, znanja u oblasti korišćenja evropskih fondova za bolju diverzifikaciju u turizmu, te uopšte podsticanje razvoja turizma.

“U konačnom, strategija je politika, a u turizmu je veoma važno prevesti politike u konkretne akcije na terenu i kreirati jedinstven doživljaj za turiste”, poručila je Kovačević.

Ona je, na konkretnim primjerima, objasnila učenicima koje su koristi makro-regionalnih strategija za mlade ljude, posebno one kojima je turizam buduća profesija.

Kovačević ih je pozvala da se informišu i uključe u sve naredne aktivnosti i iskoriste prilike koje im se kroz ovakve programe nude.

„Učenicima je naročito bilo zanimljivo formiranje savjeta mladih za Dunavski i Jadransko-jonski region, čije bi uspostavljanje omogućilo populaciji mladih od 18 do 35 godina ubrzane procese razmjene informacija i učenja, kao i izgradnju kapaciteta i saradnju za mlade u okviru navednih regiona“, navodi se u saopštenju.

Savjeti za mlade će donijeti brojne koristi za mlade – putovanja, edukacije, razmjene mišljenja.

Zanimalo ih je i kako se povezati sa institucijama i organizacijama iz regiona, kako bi mogli sarađivati na zajedničkim projektima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Nastavak intenzivne saradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Poreska uprava (PU) i Uprava policije nastaviće intenzivnu saradnju, saopštili su...