fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRuska centralna banka će intervenisati zbog pada rublje

Ruska centralna banka će intervenisati zbog pada rublje

Moskva, (MINA-BUSINESS) – Ruska centralna banka najavila je da će početi da interveniše na deviznom tržištu, pošto je rublja pala na istorijski najniži nivo, nakon što je predsjednik Rusije, Vladimir Putin, odobrio specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Ruska valuta, državne obveznice i akcije su naglo potonule jutros, zbog čega je Moskovska berza suspendovala sve trgovinske aktivnosti

To je navelo centralnu banku da najavi prvu deviznu intervenciju od pripajanja Krima Rusiji 2014. godine, kako bi poduržala finansijsku stabilnost u zemlji, prenosi Tanjug.

„Da bi stabilizovala situaciju na finansijskom tržištu, Banka Rusije odlučila je da započne intervencije na tržištu valuta”, navodi se u saopštenju centralne banke.

Rublja je zabilježila rekordan pad prema dolaru na 89,6 rubalja (RUB), dok se prema euru stropoštala blizu psihološke granice od 100 RUB.

Prije nego što su geopolitičke tenzije između Moskve i Kijeva počele da se zaoštravaju od oktobra prošle godine, kurs ruske valute je iznosio 70 RUB za dolar, odnosno 81 RUB za euro.

Banka Rusije je takođe odlučila da proširi listu hartija od vrijednosti koje će prihvatati kao kolateral u zamjenu za obezbjeđenje likvidnih sredstava i sprovodiće operacije na međubankarskom tržištu koje će omogućiti dodatnu likvidnost bankarskom sektoru.

Drugi alat koji centralna banka ima na raspolaganju da ublaži pritisak na rublju jeste njena referentna kamatna stopa. Procenjuje se će banka nastaviti sa monetarnim pooštravanjem kako bi obuzdala inflaciju, koju će pad rublje vjerovatno pogurati naviše.

Akteri na globalnim tržištima kapitala očekuju novi paket oštrih zapadnih sankcija prema Rusiji, zbog pokretanja njene vojne akcije u Ukrajinu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije