fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRudari iznijeli posljednji komad crnog uglja

Rudari iznijeli posljednji komad crnog uglja

Berlin, (MINA-BUSINESS) – Sa dubine od hiljadu metara sedam rudara je sa suzama u očima iznijelo posljednji komad crnog uglja iz njemačkog rudnika Prosper-Hanijel.

Po njihovom izlasku dočekao ih je predsjednik Njemačke, Frank-Walter Steinmeier, koji je tu došao da ceremonijalno zatvori jedan od dva posljednja rudnika crnog uglja u Njemačkoj.

Time je, kako prenose agencije, stavljena tačka na industriju koja je postavila temelj za industrijsku revoluciju u Njemačkoj i za poslijeratni oporavak.

Rudari su Steinmeieru simbolično predali komad crnog uglja uz rudarski pozdrav “srećno”.

“Dio njemačke istorije se ovdje završava. Bez nje, čitava naša zemlja i njen razvoj u posljednjih 200 godina bio bi nezamisliv”, rekao je Steinmeier rudarima u gradu Botropu.

Posljednji rudnik crnog uglja kod grada Ibenbiren formalno će biti zatvoren do kraja godine.

Rudnici crnog uglja nekada su imali dominantnu ulogu u Rurskoj oblasti, zapošljavajući do pola miliona ljudi na vrhuncu poslovanja 1950-ih godina prošlog vijeka.

Međutim, od tada se njihov broj konstantno smanjuje, a preživljavaju samo zahvaljujući velikim vladinim subvencijama.

Zatvaranje tih rudnika smatra se i testom za planirano zatvaranje ili rudnika lignita ili mrkog uglja, koji i dalje rade u Njemačkoj.

Njemačka dobija skoro dvije petine svoje električne energije iz uglja, što se, prema tvrdnjama naučnika, ne smije nastaviti ako Nemačka želi da smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte, u skladu s međunarodnim naporima na ograničavanju globalnog zagrevanja.

Međutim, neki strahuju da drugi izvori energije, poput obnovljivih, možda neće biti dovoljni da zadovolje potrebe, naročito zbog toga što Njemačka planira da zatvori nuklearne elektrane do 2022. godine.

Vladina komisija bi u februaru trebalo da predstavi izveštaj koji će sadržati predloge za postepeno gašenje rudnika lignita.

Eksperti, predstavnici grupa za zaštitu životne sredine i sindikata rudara takođe će predložiti načine na koje desetine hiljada ljudi, čiji poslovi i dalje zavise od industrije uglja, mogu naći novi posao u budućnosti.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije