fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRovčanin: Ne razmišljamo o restrikcijama i poskupljenju

Rovčanin: Ne razmišljamo o restrikcijama i poskupljenju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG) ne razmišlja ni o restrikcijama, ni o poskupljenju električne energije, saopštio je njen izvršni direktor Nikola Rovčanin i dodao da je trenutna elektroenergetska situacija u Crnoj Gori stabilna.

Iz EPCG je saopšteno da su svi potrošači redovno snabdjeveni električnom energijom, i pored činjenice da se zemlje širom svijeta, Evrope i regiona, suočavaju sa energetskom krizom zbog poskupljenja energenata.

“Cijene elektične energije i gasa su na svom istorijskom maksimumu, a sve prognoze ukazuju da će cijena energije rasti ne samo u sljedećoj, već i narednim godinama. Energetska kriza dešava se u teškom periodu uveliko poremećenog cjelokupnog tržišta i to upravo kada se društvo počelo oporavljati od uticaja globalne recesije usljed pandemije”, navodi se u saopštenju.

EPCG za sada posluje optimalno, bez dodatnih gubitaka, a sve u cilju održavanja stabilnog snabdijevanja domaćinstava i privrede.

Rovčanin je, povodom medijskih napisa o mogućim restrikcijama i poskupljenju električne energije, kazao da kompanija ne razmišlja o tome uprkos činjenici da je cijena na berzi dostigla 200 EUR po megavat satu (MWh), dok je EPCG domaćinstvima i maloj privredi isporučuje po cijeni od 43 €/MWh.

“Trenutna elektroenergetska situacija u Crnoj Gori je stabilna, iako se u akumulacijama bilježi manjak vode u odnosu na bilansne planove”, rekao je Rovčanin.

On je naveo da je rad TE Pljevlja, ključnog postrojenja, trenutno stabilan, dok je potrošnja usklađena sa planovima.

“To postrojenje trenutno pokriva 60 odsto potreba konzuma Crne Gore. U slučaju da dođe do ispadanja TE Pljevlja sa mreže, bili bismo primorani da uvozimo pet gigavat sati (GWh) dnevno, što bi značilo da nam je za uvoz, na dnevnom nivou, potrebno milion EUR”, kazao je Rovčanin.

Prema njegovim riječima, razlog tome su veoma visoke cijene električne energije na tržištima, koje ovih dana dostižu 200 €/MWh.

“Podsjećamo da EPCG svim potrošačima prodaje električnu energiju po ponderisanoj cijeni od 43 €/MWh, pa je tako prosječan račun za prethodni mjeseci iznosio oko 25 EUR. Kako ulazimo u kišni period – a svi relevantni pokazatelji upućuju na to da će se dotoci na našim rijekama, kao i nivoi u našim akumulacijama popraviti – cijenimo da nećemo biti u situaciji da razmišljamo o uvođenju restrikcija“, naveo je Rovčanin.

Što se tiče zavisnosti Crne Gore od uvoza električne energije, stanje je kompleksno, ali se i u tom domenu potvrđuje važnost navedenih postrojenja za energetsku i ekonomsku stabilnost.

“Električna energija i gas su posljednja dva mjeseca na berzama vrtoglavo poskupili preko 100 odsto, ali činjenica je da je proizvodnja EPCG diverzifikovana tako da se, na godišnjem nivou, iz hidroproizvodnje ostvaruje 53 odsto, iz termoelektrane 38 odsto i iz vjetroelektrana devet odsto proizvodnje, pa je lako je zaključiti da energetski bilans Crne Gore zavisi kako od hidroloških prilika, tako i od stabilnog rada TE Pljevlja”, navodi se u saopštenju.

Rovčanin je kazao da kada se posmatra godišnji nivo, može se reći da je Crna Gora u trenutnom energetskom balansu, odnosno da je potrošnja jednaka proizvodnji.

“Tokom prvog i četvrtog kvartala, imamo viškove električne energije, budući da su to periodi sa povoljnim hidrološkim prilikama, dok tokom ljeta imamo manjak električne energije koju, zbog povećane potrošnje, izazvane potrebama turističke sezone, moramo da uvozimo”, naveo je Rovčanin.

On je objasnio da sve veći uticaj na poslovanje EPCG ima i volatilnost cijena električne energije na tržištima Evrope, naročito tokom posljednje dvije godine, pa se, zbog nekih globalnih faktora, kao što su pandemija, situacija sa gasom, sumpor dioksidom, poput cijelog svijeta, suočavaju sa nekim izazovima kojih nije bilo u toj mjeri tokom prethodnih decenija.

Primjera radi, u ovoj godini su cijene za prvi kvartal bile 50 €/MWh, a do četvrtog kvartala su porasle na 200 €/MWh.

“Pored navedene činjenice, građani nemaju razloga za brigu, jer ne razmišljamo ni o restrikcijama ni o povećanju cijene električne energije”, naveo je Rovčanin.

On je dodao da do restrikcija električne energije može doći jedino usljed više sile, havarije u prenosnoj i distributivnoj mreži.

“Takođe, moramo voditi računa i o likvidnosti kompanije, kako bismo bili u mogućnosti da servisiramo obaveze koje proizilaze iz ugovora o uvozu električne energije. Pogonska spremnost naših postrojenja je na visokom nivou i, dok god su TE Pljevlja i hidroenergetski objekti u funkciji, bićemo u poziciji ne samo da održavamo energetsku i ekonomsku stabilnost Crne Gore, nego i da djelujemo u pravcu izgradnje novih postrojenja“, poručio je Rovčanin.

EPCG će i dalje nastaviti da stimuliše potrošače koji redovno izmiruju svoje obaveze, a što je u ovom trenutku jako važno u cilju održavanja stabilnosti sistema.

“I pored činjenice da je sistem stabilan, EPCG poziva sve potrošače, da zbog aktuelne situacije, koje se reflektuje i na naš elektroenergetski sitem, racionalno koriste električnu energiju kako bi svi zajedno održali sistem stabilnim, posebno imajući u vidu neizvjestnost po pitanju aktuelne energetske krize”, zaključio je Rovčanin.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...