fbpx
NaslovnicaGlavna vijestRovčanin: Ne planiramo poskupljenje struje

Rovčanin: Ne planiramo poskupljenje struje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Elektroprivredi (EPCG) su čvrsto opredijeljeni da zadrže postojeće cijene električne energije za građane, saopštio je izvršni direktor te kompanije, Nikola Rovčanin i dodao da će se truditi da u ovoj godini izbjegnu politiku restrikcija.

“Građani Crne Gore, bez obzira na sve teškoće sa kojima se suočavamo, mogu biti bezbrižni, ove godine ne planiramo poskupljenje električne energije”, kazao je Rovčanin Pobjedi.

On je podsjetio da shodno važećoj regulativi, EPCG ne obavlja regulisane djelatnosti, pa nema ni obavezu podnošenja zahtjeva za odobravanje regulatornog prihoda i cijena prema Regulatornoj agenciji za energetiku.

“U nadležnosti EPCG je samo formiranje cijene prve stavke na računu aktivna električna energija u višoj i nižoj tarifi. Cijene aktivne električne energije, shodno članu 58 Zakona o energetici, se slobodno formiraju na organizovanom tržištu ili ugovorom između prodavca i kupca”, rekao je Rovčanin.

On je dodao da izuzetak od navedenog predstavlja ograničenje iz člana 249. stav 1 Zakona, kojim je propisano da se, za vrijeme trajanja ograničenja, cijene energije za domaćinstva i male kupce mogu povećavati maksimalno do šest odsto godišnje.

“Shodno navedenom EPCG se prilikom utvrđivanja cijene energije za domaćinstva i male kupce mora pridržavati navedenog ograničenja, dok za ostale (komercijalne) kupce takvo ograničenje ne postoji. I pored te mogućnosti, EPCG 1. januara ove godine neće povećati cijenu ni za jednu kategoriju distributivnih kupaca”, precizirao je Rovčanin.

On je naveo i da je na sjednici Odbora direktora EPCG, održanoj 30. decembra prošle godine, donesena odluka da se popust na ukupnom računu za električnu energiju od 12,5 odsto produži i tokom prvih šest mjeseci ove godine, pri čemu je ukupan trošak za te namjene od oko 4,5 miliona u cjelosti preuzela EPCG.

Rovčanin je, na pitanje da li je EPCG kompaniji Uniprom za potrebe Kombinata aluminijuma (KAP) mogla da ponudi nižu cijenu električne energije od ponuđene, odgovorio da su EPCG i Uniprom usaglasili, prije nekoliko dana, cijene i količine električne energije za KAP koji, shodno odluci Odbora direktora EPCG o utvrđivanju cijena električne energije za snabdijevanje kupaca električne energije priključenih na prenosni sistem za ovu godinu, donijetoj na sjednici 27. decembra, podrazumijeva da će EPCG Kombinatu aluminijuma naredne godine isporučiti oko 61 hiljadu megavat sati (MWh) električne energije po cijeni koju su fakturisali do sada, znači 45 EUR po MWh, odnosno 54,57 EUR po MWh u višoj tarifi i 37,7 EUR po MWh u nižoj tarifi.

“Ova količina je na nivou od nekih 11 odsto dosadašnje godišnje potrošnje KAP-a. Koliko ćemo zaraditi od energije koju smo do sada isporučivali KAP-u, a koju ćemo preusmjeriti na tržište, ne bih licitirao, jer to zavisi od brojnih faktora i kretanja na tržištu, ali ono što je sasvim sigurno jeste da se radi o desetinama miliona EUR, a da smo nastavili isporuku električne energije KAP-u po dosadašnjoj cijeni i količinama, a po trenutno važećim tržišnim uslovima, negativni efekti za EPCG mjerili bi se takođe desetinama miliona EUR”, rekao je Rovčanin.

On je, govoreći o novom zapošljavanju u kompaniji, kazao da je na kraju novembra prošle godine, ukupan broj zaposlenih u EPCG bio 1,03 hiljade. Poređenja radi, na dan 30. novembar 2019, broj zaposlenih je bio 980.

“Dakle, radi se o povećanju od 4,5 u odnosu na pređašnji period, a ne, kako se tvrdi, 14 odsto. Napominjem da je počev od 1. januara ove godine navedeni broj zaposlenih još manji, zbog prestanka radnog odnosa jednom broju kolega po sili zakona (odlazak u starosnu penziju). Zaključno, teza o prekomjernom zapošljavanju, a govorilo se čak i o hiljadama novih radnika nije tačna”, naveo je Rovčanin.

Kada je riječ o zaradama, one su, za period od januara do oktobra prošle godine, iznosile 1,3 miliona EUR više nego u prethodnoj godini, s tim što je važno napomenuti da naznačeni iznos uključuje i otpremnine (1,15 miliona), od čega je 400 hiljada opredijeljeno članovima bivšeg menadžmenta.

“Dakle, u pogledu realnih troškova za zarade trenutno zaposlenih, isključujući otpremnine, riječ je o povećanju od 3,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a ne 8,7 odsto kako je predstavljano u javnosti. Zaključno, teza o drastičnom porastu izdataka po osnovu zarada nije tačna”, dodao je Rovčanin.

EPCG će, kako je kazao, poslovnu prošlu godinu završiti u plusu, a ostvareni rezultati su, prema preliminarnim podacima, znatno bolji od onih iz 2020. godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije