fbpx
NaslovnicaGlavna vijestRovčanin: EPCG neće ugroziti poslovanje Rudnika uglja

Rovčanin: EPCG neće ugroziti poslovanje Rudnika uglja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG), prema riječima njenog izvršnog direktora Nikole Rovčanina, neće učiniti ništa što bi ugzorilo poslovanje Rudnika uglja u Pljevljima.

“Radnici neće biti ugroženi, investicije neće biti ugrožene. Nijedan potez nećemo napraviti, niti povući neki novac koji bi ugrozio likvidnost Rudnika uglja, koji je početak lanca 52 odsto proizvodnje električne energije. Dakle od proizvodnje uglja zavisi Termoelektrana (TE) Pljevlja”, rekao je Rovčanin u Jutarnjem programu TVCG.

On je, govoreći o TE Pljevlja, kazao da će ona, nakon završene ekološke rekonstrukcije, biti jedan od najmodernijih objekata tog tipa, prenosi portal RTCG.

“Ne želimo da sada govorimo o datumima. Ona čini 52 odsto proizvodnje Crne Gore. Jedan dan njenog nerada košta 400 hiljada EUR. U junu mjesecu 27 dana nije radila. To nas je koštalo uvoza električne energije blizu 11 miliona”, objasnio je Rovčanin.

On se osvrnuo i na planirane investicije.

“Narednog mjeseca očekujemo potpisivanje akcionarskog ugovora za vjetroelektranu Gvozd. Investicija je vrijedna 61 milion EUR. Radimo na izgradnji plutajuće solarne energije na Slanom jezeru”, kazao je Rovčanin.

On je objasnio da je, kada je došao na čelo EPCG, ustanovljeno da je kompanija bila podešena za održavanje postojećih objekata koji su bili prozvodni s veoma sporom dinamikom kreiranja i stvaranja investicija.

Rovčanin je podsjetio da EPCG punih 40 godina nije izgradila nijedan proizvodni objekat u svom vlasništvu i to je, kako smatra, poražavajuće.

“Zatekao sam takođe stanje da prema građanima, u odnosu na račune za struju, nijesu u dovoljnoj mjeri vršene akcije kojima bi podijelili teret. Zatekao sam prema određenim subjektima nagomilana dugovanja. Na primjer, cetinjski Vodovod koji je dužan osam miliona EUR”, precizirao je Rovčanin.

On je saopštio da su zatekli i malo veću dozu luksuza u odnosu na standard crnogorskih građana kada je riječ o voznom parku, ali i visoke otpremnine.

“Imam utisak da je imidž kompanije bio narušen”, ocijenio je Rovčanin.

Govoreći o broju zaposlenih, kada se napravi presjek, prošlog mjeseca broj zaposlenih je na nivou istog broja iz 2019. godine.

“Do kraja godine imamo smanjenje radne snage po osnovu sporazuma o prestanku radnog odnosa od 40 do 50”, rekao je Rovčanin.

On tvrdi da brojke od 200 ili 300 koje se pominju u medijima nijesu tačne.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije