fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRistić: Do maja se mora upumpati još pet miliona u Air Montenegro

Ristić: Do maja se mora upumpati još pet miliona u Air Montenegro

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Država će nacionalnom avio-prevozniku, Air Montenegru, morati opredijeliti još pet miliona EUR do kraja maja naredne godine, da bi bio spreman za iduću predsezonu, sezonu i postsezonu, saopštio je nekadašnji direktor Montenegro Airlnesa (MA), Vlastimir Ristić.

“Po mom sudu, Air Montenegro neće moći napraviti akumulaciju da pregura zimu. Imaju samo jedan operativan avion. Sezonu leti avion u wet lease. To je skupo i ubija profit. Moja procjena je da će pet miliona EUR do kraja maja morati da se dodatno opredijeli za Air Montenegro, no i to će biti daleko od nekadašnjih prevoznih rezultata MA”, kazao je Ristić u intervjuu za regionalni avio-portal Zamaaero.

On smatra da će država morati da finansira Air Montenegro.

“To mogu samo laici da ospore. Bolje je da finansiramo svoju kompaniju, nego da subvencionišemo tuđe. Želio bih da Air Montenegro bude racionalno organizovana firma, koja će voditi računa o saobraćajnim interesima zemlje”, rekao je Ristić, prenosi Pobjeda.

On tvrdi da nijedna nacionalna avio-kompanija malih zemalja, a tu ubraja sve zemlje bivše Jugoslavije, ne može biti profitabilna, ali to i ne bi trebalo da bude cilj.

“Kompanija mora da bude racionalna, a ne profitabilna”, poručio je Ristić i objasnio da to znači preduzetnički organizovana, skromno i znalački vođena, sa dobrim platama zaposlenih, prvenstveno letačko-tehničkog osoblja, ali i menadžmenta.

Prema njegovim riječima, plate u avijaciji moraju biti visoke i javnost to treba da zna i prihvati.

“Zadatak nacionalnog prevoznika je da stvara uslove za privređivanje, da povezanošću doprinosi razvoju društva i da stvori ambijent u kojem firme koje u zemlji posluju lakše postižu profitabilnost, obezbjeđenjem kretanja i potrošnje stranaca u našoj zemlji”, rekao je Ristić.

On je kazao da tako proizvođači ostvaruju “pasivni izvoz”, a trgovci potrošnju koju domaće tržište samo nikada ne bi postiglo, a država na sve to ubira svoje prihode.

“Tu je opravdanost postojanja nacionalne avio-kompanije. Jer ona ovo omogućava, ona u ovo investira, ona ovo održava i razvija”, saopštio je Ristić.

On je na poziciju izvršnog direktora MA došao sredinom aprila prošle godine, a ostavku je podnio polovinom januara ove godine.

Na pitanje da li je Zakon o ulaganju u konsolidaciju i razvoj MA stvarno bilo nelegalan, Ristić je podsjetio da je Agencija za zaštitu konkurencije (AZK), koja je nadležni organ za to, kazala da jeste, ali je to rekla poslije devet mjeseci premišljanja.

“Pa, pobogu, koja firma može toliko dugo da čeka? Šta da radimo do tada? Sa sredstvima, sa ljudstvom, sa djelatnošću? I boli me još nešto. Zašto i kako, svi ostali i “šakom i kapom” pomogoše i sačuvaše svoje kompanije, a mi olako pustismo naš MA”, pitao je Ristić, kojem je žao što budućnost Air Montenegra i MA nije zajednička.

On smatra da će MA u stečaju umirati godinama, kao i da će samo mali dio povjerilaca uspjeti da nešto izvuče, dok će većina radnika dobiti malo.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...