fbpx
NaslovnicaMINA BusinessReportaža o Crnoj Gori emitovana na ruskoj NTV

Reportaža o Crnoj Gori emitovana na ruskoj NTV

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Jedna od najgledanijih ruskih televizija NTV, koja je u organizaciji Nacionalne turističke organizacije (NTO) boravila u studijskoj posjeti Crnoj Gori, emitovala je epizodu popularne emisije Poedem, Poedim /Let’s Go, Let’s Eat/ snimanu u državi.

Iz NTO-a je saopšteno da kanal NTV bilježi gledanost od preko 54 miliona na mjesečnom nivou, a emisija o Crnoj Gori izazvala je veliku pažnju gledalaca.

Autor emisije, poznato TV lice, Federiko Arnaldi gledaoce vodi kroz čudesno putovanje Crnom Gorom, fokusirajući se na crnogorske prirodne ljepote, gastronomiju, lokalne običaje i ljude.

„Crna Gora je zemlja bogata planinama i serpentinama. Najpoznatije od svih su one na putu od Kotora ka Njegušima, poznate po 26 oštrih krivina. Ovaj put je izgradio prije skoro 150 godina poznati inženjer Josif Slade i bio je glavni trgovački put iz Crne Gore za Austrougarsku”, rekao je Arnaldi.

Krajnja tačka serpentina su, kako je naveo, selo Njeguši sa oko 200 mještana, ali ovdje dolaze turisti serpentinama na oko 900 metara nadmorske visine zato što se upravo ovdje proizvodi NjeguŠki pršut čuven u cijelom svijetu.

“Pršut ima veoma sličan naziv kao italijanski prossciutto, jer oba naziva su izvedena iz latinskog jezika, od riječi pere sucto što znači sušeni, ali način proizvodnje se razlikuje. Samo u Njegušima je savršen, jer selo okružuju planine na kojima se miješaju planinski i morski vazduh što je potrebno za proizvodnju savršenog pršuta“, rekao je Arnaldi.

Takođe, u emisiji predstavlja ljepote i istoriju Kotora, ističući da je Stari grad stariji od dvije hiljade godina, pod zaštitom UNESCO-a.

“Nalazim se u jednoj od najužih ulica na svijetu – Pusti me proć. Teško se u njoj mogu mimoići dva čovjeka, a dva Italijana se ne mogu pozdraviti, misleći na njihovu naviku da gestikuliraju prilikom razgovora”, naveo je Arnaldi.

Prema njegovim riječima, više od 300 godina grad je pripadao Mletačkoj Republici. Sva arhitekura je pod njenim uticajem.

“I kada pomisliš da te Kotor ne može više ničim iznenaditi izlaziš na Bokokotorski zaliv. U jednom dijelu zaliva uzgajaju školjke. Ovo je autohtona vrsta školjki koja se srijeće samo u Jadranskom moru. Ukus je savršen zahvaljujući idealnim uslovima za njihov uzgoj, jer se ovdje miješaju slana i slatka voda, zahvaljući mnoštvu podvodnih izvora”, kazao je Arnaldi.

Kao posebnu turističku atrakciju voditelj izdvaja ostrvo Gospa od Škrpjela.

“Svako ko je tuda prolazio brodom 200 godina morao je ovdje baciti kamen. Tako je sagrađeno ostrvo. Ta tradicija sačuvala se i do dan danas. Svake godine 22. jula regata prolazi pored ostrva i sa brodića se baca kamenje u vodu. U 15. vijeku dva brata ribara pronašla su na grebenu ikonu. Mještani su pomislili su da je to znak i na tom mjestu su podigli crkvu”, naveo je Arnaldi.

On je dodao da se turistima rijetko priča o tome, ali ako se prođe iza oltara vidjeće se jedan otvor u stijeni u kom se vidi originalni greben.

“Kažu, ako ga dotaknete rukom ispuniće vam se želja”, kazao je voditelj.

Nakon Kotora, voditelj gledaocima predstavlja i Herceg Novi, hotel Regent Porto Montenegro, kao i nacionalni park Skadarsko jezero, a takođe u emisiji gledaoci imaju priliku da se upoznaju i sa dijelom crnogorske gastronomske ponude kroz pripremu tradicionalnih crnogorskih jela, među kojima su kačamak i Njeguški stek.

Arnaldi, sumirajući svoje utiske, zaključuje da su Crna Gora i njene ljepote kao čaša dobrog vina.

Emisija o Crnoj Gori može se pogledati na linku
https://www.youtube.com/watch?v=2C9XoIpKr20&list=PLSgy-gJ-dkS_e1jx7-jZXixIkYD3uPqj.

Najčitanije

Sjutra turnir u Herceg Novom Podgorica, (MINA) - Crnogorska Tekbol liga biće nastavljena drugim zimskim...