fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRegistrovali kršenje kolektivnih ugovora u 116 firmi

Registrovali kršenje kolektivnih ugovora u 116 firmi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Inspekcija rada u prošloj godini registrovala je kršenje kolektivnih ugovora u 116 firmi, kod kojih je otkriveno 137 nepravilnosti.

Iz Saveza sindikata (SSCG) naveli su da poslodavci često ne poštuju kolektivne ugovore, odnosno ugovor o radu, noćni rad, obračun i isplate zarada, dnevni, nedjeljni i godišnji odmor i na taj način zakidaju zaposlene.

Kako se navodi, to potvrđuje i rutinska kontrola inspekcije iz koje su Pobjedi kazali da je samo u prošloj godini otkriveno 137 nepravilnosti kod 116 kompanija.

Iz Unije poslodavaca su rekli da nemaju podatke koliko njihovi članovi poštuju odredbe kolektivnih ugovora.

Iz Uprave za inspekcijske poslove naveli su da su prošle godine donijeli 115 ukazivanja, devet rješenja, sedam novčanih kazni od ukupno 9,5 hiljada EUR.

Iz inspekcije su objasnili da su nepravilnosti evidentirane kod neutvrđivanja koeficijenta za obračun zarade u ugovoru o radu, ili utvrđivanje nižeg koeficijenta od predviđenog kolektivnim ugovorima, kao i neuručivanje obračuna zarada za dospjele mjesece.

Navodi se da je Inspekcija rada uglavnom donosila ukazivanja za otklanjanje nepravilnosti, po kojima su poslodavci postupili, a bilo je i rješenja za ažuriranje isplate zarada i uručivanje obračuna.

“Novčana kazna izricana je poslodavcima koji nijesu izvršili obavezu. Zbog nesolventnosti mnogih poslodavaca, te mjere nijesu efektuirale pozitivnim ishodom po zaposlene, jer često odu pod stečaj, pa se inspekcijski nadzor prekida”, kazali su iz Inspekcije rada.

Iz Saveza sindikata su naveli da se u trgovini i građevinarstvu uglavnom obračunavaju minimalci od 193 EUR, a da su zaposleni primorani da na to pristanu, jer drugih mogućnosti nemaju.

“Često se obračunavaju porezi i doprinosi na visinu minimalca, bez obzira na visinu stvarne zarade”, kazali su iz SSCG i dodali da poslodavci izbjegavaju zaključivanje ugovora o radu ili daju „blanko ugovor“ u kojem nema ni osnovnih elemenata.

Na taj način, kako su naveli iz SSCG, čini se šteta kako zaposlenima, kojima će sjutra penzija biti manja, tako i državi.

“Dio poslodavaca ne sprovodi disciplinski postupak prilikom kažnjavanja zaposlenih i uskraćuju sindikatu podatke o poslovanju kompanije, uvođenju tehnoloških, ekonomskih i restrukturarnih promjena i programa ostvarivanja prava zaposlenih za čijim radom prestaje potreba, o ukupnim obračunatim bruto i isplaćenim neto zaradama, uključujući i doprinose”, rekli su iz te organizacije.

Savjetnica za pravna pitanja iz Unije slobodnih sindikata (USSCG) Ivana Mihajlović, kazala je da su najčešće nepravilnosti uvećanje zarade po osnovu prekovremenog, noćnog, i rada u dane državnih i drugih praznika, broja dana godišnjeg odmora i izdavanje pisanog obračuna zarade.

“USSCG stalno ukazuje da inspekcijske kontrole moraju biti češće, a kapaciteti inspekcije pojačani, te da nema selektivne primjene propisa”, rekla je ona.

Najčitanije