fbpx
NaslovnicaGlavna vijestRegionalni vodovod spreman za turističku sezonu

Regionalni vodovod spreman za turističku sezonu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Regionalni vodovod spreman je za turističku sezonu, saopštili su iz te kompanije, navodeći da su, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) završili analizu zaštite izvorišta Bolje sestre, kroz partnerstvo sa Energoprojektom.

„Uprkos mnogim izazovima Regionalni vodovod je spreman za turističku sezonu 2021. godine”, kazao je izvršni direktor kompanije Goran Jevrić.

Kako je naveo, operativna spremnost tog složenog tehničko-tehnološkog sistema koji se prostire na teritoriji Podgorice i šest primorskih opština, u dužini od 130 kilometara, sa 400 manjih i većih objekata, je na potrebnom nivou, zahvaljujući vrijednom kolektivu i prije svega stručnim kadrovima tehničkog sektora.

„Time je ispunjen najvažniji infrastrukturni preduslov za uspješnu turističku sezonu, od koje svi očekujemo da bude jedno od rješenja za aktuelne ekonomske izazove”, kazao je Jevrić.

On je istakao da je završeno 99 odsto radova na izgradnji infrastrukture Regionalnog vodovoda za priključenje Herceg Novog, a konačan završetak je uslovljen rješenjem imovinsko-pravnog odnosa na parceli u dužini od svega 35 metara.

Prema riječima Jevrića, Iako su još 2017. godine ispunjeni svi zakonski uslovi, Uprava za nekretnine nije sprovela sopstveno pravosnažno rješenje.

Iz Regionalnog vodovoda su kazali da je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, nakon obraćanja te kompanije, preduzelo hitne mjere ka rješavanju tog „čudnog” administrativnog izazova.

Kako su naveli, Regionalni vodovod je, kao investitor, sproveo sve zakonom predviđene radnje, što je potvrđeno i zapisnikom inspekcijskog organa koji je kontrolisao prijavu gradnje cjevovoda.

„Ovo je isključivi razlog zbog kojeg je Regionalni vodovod pokrenuo niz drugih pravnih radnji, poput tužbe predate 22. februara pred Upravnim sudom“, kaže se u saopštenju.

Jevrić je naveo da je Regionalni vodovod, kroz partnerstvo sa EBRD, realizovao istraživanje koje je uradio Energoprojekt hidroinženjering.

„Zahvaljujući činjenici da je EBRD, kao strateški partner, još 2017. godine podržao Regionalni vodovod da se iz odobrenog granta, vrijednosti milion EUR, sa 160 hiljada finansira stručno istraživanje zaštite izvorišta Bolje sestre, jer je pad izdašnosti izvorišta i tada bio prioritet i za Regionalni vodovod i EBRD”, dodao je Jevrić.

On je podsjetio da je analiza ekspertskog tima Energoprojekta, koja je dostavljena Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, potvrdila višegodišnje stavove Regionalnog vodovoda.

„Na koje smo uporno ukazivali u više od 150 zvaničnih dopisa nadležnim institucijama u vezi nelegalne eksploatacije pijeska, kako bi iste, shodno svojim jasnim zakonskim ovlašćenjima, konkretno reagovale u cilju zaštite izvorišta Bolje sestre“, kazao je Jevrić.

Kako je naveo, klimatske promjene, a posebno antropogeni uticaji, sve više utiču na vodne resurse u cijelom svijetu, pa to mora biti prioritet interesovanja svakog odgovornog društva.

Zato je, prema riječima Jevrića, Regionalni vodovod u januaru prošle godine, u saradnji sa resornim Ministarstvom održivog razvoja i turizma, organizovao stručnu raspravu na temu zaštite izvorišta Bolje sestre”.

„Kada smo i zvanično inicirali da i u Crnoj Gori univerzalno pravo na vodu postane ustavna kategorija, što su već učinile mnoge razvijene zemlje”, dodao je Jevrić.

Najčitanije

Ivanović v.d. izvršnog direktora CEDIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) imenovao je Vladimira Ivanovića za...