fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRebalans skriva predizbornu potrošnju od oko 16 miliona EUR

Rebalans skriva predizbornu potrošnju od oko 16 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U rebalansu ovogodišnjeg budžeta su skrivena povećanja potrošnje od oko 16 miliona EUR, koja mogu biti od uticaja na birače u predizbornoj kampanji za lokalne izbore, saopštili su iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Iz MANS-a su podsjetili da Vlada predlaže rebalans budžeta sa obrazloženjem da se njime koriguju efekti programa Evropa sad.

„Međutim, njime se predviđaju dodatna zapošljavanja vrijedna preko 2,7 miliona EUR, isplate pojedincima i preduzećima od 4,5 miliona i povećanje budžetske rezerve za skoro devet miliona EUR, za koje nije dato nikakvo obrazloženje u opisu rebalansa“, navodi se u saopštenju MANS-a.

Kako tvrde iz te nevladine organizacije (NVO), u rebalansu nema obrazloženja za povećanje troškova kojima se u toku izborne kampanje povećava broj zaposlenih ili angažovanih osoba u ukupnom iznosu od preko 2,7 miliona EUR, i to neto zarada od skoro 900 hiljada EUR, ugovora o djelu od preko 700 hiljada EUR, ostalih naknada oko 600 hiljada EUR i konsultantskih usluga od preko 500 hiljada EUR.

Iz MANS-a su naveli da u nekoliko organa dolazi do povećanja neto zarada na osnovu preraspodjela unutar njihovih budžeta, pa u rebalansu nema nikakvog obrazloženja za te promjene.

„Te institucije uključuju Upravu prihoda i carina kod kojih se povećavaju neto zarade za skoro 300 hiljada EUR, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma sa rastom od preko 160 hiljada, Ministarstvo unutrašnjih poslova sa preko 150 hiljada i Upravu za šume sa 100 hiljada EUR većim neto zaradama“, tvrde u MANS-u.

Kako su naveli, slična je praksa i sa ugovorima o djelu, gdje se iz obrazloženja rebalansa ne vidi da institucije vrše preraspodjelu svojih budžeta i povećavaju te izdatke u toku izborne kampanje.

„Tako je Ministarstvo finansija predvidjelo preko 240 hiljada EUR veće isplate za ugovore o djelu nego u važećem budžetu, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija 120 hiljada više, a Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma preko 73 hiljade EUR“, precizira se u saopštenju.

Slijedi Ministarstvo odbrane sa povećanjem preko 52 hiljade EUR, Ministarstvo kapitalnih investicija i Služba Predsjednika Crne Gore sa po 50 hiljada EUR, Ministarstvo unutrašnjih poslova sa 40 hiljada EUR, Kabinet predsjednika Vlade i Generalni sekretarijat Vlade sa po oko 15 hiljada EUR.

„Pored toga, bez bilo kakvog obrazloženja, za ostale naknade u Ministarstvu finansija predviđeno je dodatnih 487 hiljada EUR, u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma dodatnih 46 hiljada, a u Ministarstvu unutrašnjih poslova 20 hiljada EUR“, dodali su iz MANS-a.

U toj NVO tvrde da u rebalansu nema obrazloženja ni za povećanje konsultantskih usluga kod Uprave za saobraćaj od preko 500 hiljada EUR ili 15 odsto u odnosu na važeći budžet te institucije.

„Budžet Ministarstva odbrane za ostale transfere pojedincima raste za skoro 250 hiljada EUR, a za to nije dato obrazloženje u rebalansu. Do tog rasta je došlo na osnovu preraspodjele unutar budžeta institucije, ali se tim ova budžetska stavka povećava za preko 20 odsto u odnosu na važeći budžet“, navodi se u saopštenju.

Iz MANS-a su kazali da je za značajan rast budžeta nekih institucija u rebalansu dato samo šturo obrazloženje, iako se na taj način u toku izborne kampanje značajno povećavaju subvencije preduzećima i pojedincima.

„Tako Zavod za zapošljavanje rebalansom traži povećanje od tri miliona EUR za subvencije poslodavcima koji zapošljavaju lica sa invaliditetom, odnosno za skoro 30 odsto“, dodaje se u saopštenju.

U obrazloženju je, kako tvrde iz MANS-a, navedeno da ta sredstva, u toku izborne kampanje, treba povećati “zbog konstantnog rasta zahtjeva za subvencije”.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede rebalansom povećava subvencije za proizvodnju i pružanje usluga za 1,5 miliona EUR.

U obrazloženju se navodi da su ta sredstva namijenjena za nabavku mehanizacije i grla radi povećanja proizvodnje mlijeka, kao i „za razvoj proizvodnje pilećeg mesa”.

Iz MANS-a su naveli da se u toku izborne kampanje budžetska rezerva povećava za trećinu, a za skoro devet miliona EUR povećanja nije dato nikakvo obrazloženje.

Tekuća budžetska rezerva se povećava za 18,2 miliona EUR, odnosno sa 67 miliona na 85 miliona EUR.

„U obrazloženju se navodi da sedam miliona odnosi na obezbijeđivanje nedostajućih sredstava za potrebe Fonda za zdravstvstveno osiguranje, a 2,5 miliona na jačanje bezbijedonosne informatičke infrastrukture”, rekli su iz MANS-a.

Međutim, kako su naveli, u rebalansu nema nikakvog obrazloženja za preostalo povećanje budžetske rezerve od 8,7 miliona EUR.

„Naglašavamo da se sredstva iz budžetske rezerve mogu koristiti za isplate pojedincima, iako je u pitanju izborna godina, jer je na snazi odluka o epidemiji covid-a, u suprotnom bi takva praksa bila zakonom zabranjena“, zaključili su iz MANS-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije