fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeRealizuju više projekata

Realizuju više projekata

Rožaje, (MINA-BUSINESS) – Na teritoriji Opštine Rožaje u toku je realizacija projekata koji su započeti minulih godina, a koji su uglavnom u završnim fazama izgradnje, pišu Dnevne novine.

Kako ističu iz rožajske opštine, u toku je izgradnja šestosjedne isklopive žičare na lokalitetu Hajla-Štedim.

“Nakon što je obezbijeđena oprema, pristupilo se izgradnji polazne i dolazne stanice, te montaži stubova kojih će biti ukupno 12. Izvođač radova je do sada uspješno završio montažu prvih šest stubova, zaključno sa polaznom stanicom. Takođe, završeno je i nivelisan je teren na poziciji dolazne stanice čiji se početak izgradnje očekuje narednih dana”, kazali su iz Opštine Rožaje Dnevnim novinama.

U okviru tog turističkog kompleksa biće izgrađene ski-staze, ugostiteljski objekti sa bogatim smještajnim kapacitetima i broj nim drugim sadržajima. Procijenjena ukupna vrijednost investicije iznosi 18 miliona EUR.

Projekat finansira Vlada. Vremenski uslovi u julu doprinijeli su dinamičnijoj realizaciji radova na pristupnoj saobraćajnici prema Štedimu – budućem ski-centru.

U toku su aktivnosti i na izgradnji zaobilaznice oko Rožaja. Riječ je o izuzetno važnoj saobraćajnici za Rožaje, jer će se cijeli tranzitni saobraćaj usmjeriti ovom trasom kako bi se izbjegle gužve. Ta investicija iza koje stoji Ministarstvo saobraćaja i pomorstva vrijedna je oko 20 miliona EUR.

U toku su radovi na rehabilitaciji i unapređenju dionice puta Rožaje – Špiljani. Naime, Uprava za saobraćaj i austrijska kompanija Štrabag potpisali su u januaru prošle godine ugovor o izvođenju radova na tom putnom pravcu. Ugovor je zaključen u okviru Programa rekonstrukcije magistralnih puteva u Crnoj Gori, a vrijedan je 20 miliona EUR.

Kako su kazali iz kabineta predsjednika rožajske opštine, radovi na izgradnji gradske tržnice u finalnoj su fazi. Po završetku administrativne procedure pristupiće se opremanju unutrašnjosti zgrade i uređenju terena.

Objekat izgrađen po savremenim standardima nadoknadiće nedostatak prostornih kapaciteta za pružanje brojnih usluga građanima, a istovremeno generisati i nova radna mjesta. Ukupna vrijednost radova na ovom projektu iznosi preko milion EUR.

Projekat je pokrenula Uprava javnih radova 2018. godine. Nedavno su završeni radova na zgradi vrtića “Boško Buha”.

Ova Opština trenutno realizuje i nekoliko projekata koji se finansiraju iz lokalnog budžeta, a koji su usmjereni u pravcu upodobljavanja putne infrastrukture kako u gradskom, tako i u ruralnom području. Nakon skoro dvodecenijskih inicijativa prema lokalnoj vlasti, mještani Gornje Lovnice, Donje Lovnice, Klanca, Ćosovice i još nekoliko drugih okolnih sela ovog ljeta dobili su asfaltni prilaz do svojih domova.

Kada je riječ o unapređenja turističke ponude i promocije domaćih prirodnih potencijala, Turistička organizacija Rožaje je u saradnji sa Centrom za kulturu i uz pokroviteljstvo Opštine Rožaje, ove godine organizovala znatan broj manifestacija.

Da je turistička sezona u Rožajama bila ove godine na zavidnom nivou dokazuju i podaci da su smještajni kapaciteti u više navrata bili 100 odsto popunjeni. Rožaje je i ove godine bilo domaćin brojnim sugrađanima iz dijaspore.

Predsjednik Opštine Rožaje, Rahman Husović, kazao je da se završetkom aktivnosti na započetim projektima Rožaje otvara novo razvojno poglavlje. Budućnost ski-centar Hajla-Štedim stvoriće mogućnosti za razvoj ljetnjeg i zimskog turizma, a paralelno i drugih oblika privrede.

“Turizam je naša budućnost. U periodu koji je pred nama aktivno ćemo raditi i na daljem unapređenju putne infrastrukture koja je ujedno i osnov za buduća ulaganja. Nadamo se da ćemo u saradnji sa nadležnim državnim organima uskoro okončati i administrativnu proceduru za otvaranje Biznis zone koja je važan uslov za ostvarenje stranih i domaćih investicija. Projekti koji su započeti u minulim godinama osnov su za sprovođenje naše razvojne vizije”, naveo je Husović.

On je kazao da je cilj da zadrže mlade ljude na ovim prostorima i da poboljšaju životni ambijent.

“Na tom putu imaćemo puno izazova, ali sam siguran da Rožaje ima dovoljno potencijala da vrati status opštine sa razvijenim realnim sektorom proizvodnje, te važnom pozicijom na domaćoj i evropskoj turističkoj mapi”, rekao je Husović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije