fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRealizovana najveća podrška za ribarski sektor u Crnoj Gori

Realizovana najveća podrška za ribarski sektor u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Stijović, potpisao je danas ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za investicije u ribolovne plovne objekte i uređaje u vrijednosti od tri miliona EUR.

Stijović je ugovore sa 19 aplikanata potpisao na svečanosti u hotelu Hilton, održanoj povodom dodjele bespovratnih sredstava po javnom pozivu za investicije u ribolovne plovne objekte uključujući ribolovnu opremu i elektronske uređaje – MIDAS 2 projekat.

„Ukupna vrijednost planiranih investicija je tri miliona EUR, dok je vrijednost bespovratne podrške 80 odsto, odnosno 2,39 miliona EUR“, naveli su iz Ministarstva.

Stijović je iskazao posebno zadovoljstvo zbog do sada najsnažnije podrške u sektoru ribarstva u Crnoj Gori, istakavši posebnu zahvalnost predstavnicima Svjetske banke (SB) koji prate MIDAS program.

“Ovo je rezultat zajedničkog zalaganja kolega iz Direktorata za ribarstvo i MIDAS tima. Moram dodatno istaći i podršku kroz posebnu kreditnu liniju koju smo uspješno usaglasili sa Investiciono razvojnim fondom (IRF)”, kazao je Stijović.

On je ukazao na podatke Instituta za bilogiju mora, koji govore da je prosječni godišnji ulov u Crnoj Gori ispod deset odsto od maksimalnog dozvoljenog godišnjeg ulova koji iznosi 4,6 hiljada tone ribe, zbog čega je Ministarstvo, u saradnji sa profesionalnim ribarima, zaključilo da je potrebno uložiti određena sredstva u modernizaciju profesionalne ribolovne flote, poboljšanje standard sigurnosti plovidbe, uslova rada, kao i higijenskih i zdravstvenih standarda ribe i drugih morskih organizama.

Stijović je rekao da se na osnovu tih kapitalnih ulaganja može očekivati porast količina ulovljene ribe i drugih morskih organizama, veći broj ribolovnih dana čiji je prosjek trenutno oko 55 godišnje, smanjenje uvoza ribe i proizvoda od ribe, veći broj zaposlenih u sektoru ribarstva i veća primanja i bolji životni standard osoba koje se bave tom privrednom djelatnošću.

Stijović je naglasio da posebnu pažnju treba posvetiti očuvanju izrazitog socio-ekonomskog značaja ribolova na moru i tradicionalnog i kulturnog značaja ribolova u priobalnim područjima Crne Gore, jer na taj način plasman i turistička ponuda proizvoda ribarstva u Crnoj Gori može biti značajno poboljšana.

Menadžerka u MIDAS 2 projektu, Gorica Radulović, predstavila je detalje apliciranja i prisutne upoznala sa dosadašnjim tokom projekta i budućim koracima.

Ona je podsjetila da je ovo prvi javni poziv, koji se na ovaj način i sa ovolikom vrijednosti sprovodi u sekotru ribarstva, te da je Ministarstvo, razumijevaći situaciju u kojoj se ribari nalaze, usljed poremećaja na tržištu i kovid krize, sa SB ispregovaralo da se obezbijedi povraćaj u iznosu od 80 odsto vrijednosti investicije.

Prosječna vijednost investicije je 157 hiljada EUR, dok se vrijednost investicija kreće od 79 hiljada do 398 hiljada EUR.

U skladu sa javnim pozivom primljeno je ukupno 20 zahtjeva aplikanata, od čega je, nakon terenske i administrativne kontrole, odobreno njih 19 i to po šest korisnika iz Ulcinja i Budve, četiri iz Bara i po jedan iz Kotora, Tivta i Herceg Novog.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava podrške potpisuje se na period od šest godina, u kom je rok za realizaciju investicije godina, sa mogućnošću produženja do tri mjeseca.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...