fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRazvijati proizvodnju visokokvalitetnih tradicionalnih proizvoda

Razvijati proizvodnju visokokvalitetnih tradicionalnih proizvoda

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora mora razvijati proizvodnju visokokvalitetnih tradicionalnih proizvoda, koje treba plasirati primarno kroz sektor turizma, prateći principe održivosti i uz poštovanje ekoloških načela, ocijenila je profesorica Fakulteta za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju, Aleksandra Martinović.

Ona je na predavanju Poljoprivreda u Crnoj Gori – stanje i perspektive za grupu poljoprivrednika koji se bave pretežno biljnom proizvodnjom, koje je organizovalo Društvo mladih ekologa Nikšić, kazala da je u tom cilju važna edukacija proizvođača kroz Kodeks dobre poljoprivredne prakse, sa posebnom pažnjom na adekvatno odlaganje otpada.

Kao jednu od nedostajućih karika u sektoru poljoprivrede Crne Gore, Martinović je navela nepostojanje integrisanog sistema upravljanja i kontrole (IACS).

“Kontrole se sprovode kroz računarski sistem kada je u pitanju registar životinja, baze podataka u vezi s biljnom proizvodnjom kao što su usjevi, duvan, povrće i staklenici, registar proizvođača grožđa i vina, registar maslina i registar nositelja polisa poljoprivrednog osiguranja”, navela je Martinović.

Međutim, kako je dodala, te baze podataka nijesu integrisane.

Ona je kazala da se na licu mjesta sprovode provjere stoke i usjeva te da je jedan od ciljeva projekta MIDAS uspostavljanje povezanih informacionih sistema.

Dobra poljoprivredna praksa podrazumijeva proizvodnju hrane na način kojim se vodi računa o očuvanju životne sredine.

“Preporuke date u Kodeksu dobre poljoprivredne prakse pomoći će poljoprivrednicima da zaštite poljoprivredno zemljište u Crnoj Gori u korist svih njenih građana i budućih generacija, održe rijeke, jezera i pitke vode u Crnoj Gori čistima i zdravima izbjegavajući zagađivanje nitratima, zaštite zdravlje i dobrobit životinja, bezbjedno koriste pesticide kako bi zaštitili sebe, svoje porodice, susjede i uopšte potrošače, životinje, kao i životnu sredinu”, navela je Martinović.

Tokom diskusije poljoprivrednici su imali priliku da saopšte svoje stavove o temi i problemima s kojima se suočavaju u svakodnevnom radu.

Proizvođač malina Ranko Radulović kazao je da u Crnoj Gori ne može doći do potrebnih sertifikata.

“Da bih svoj proizvod plasirao na tržište Evropske unije, konkretno Hrvatske, potrebni su mi sertifikati koje ne mogu dobiti u Crnoj Gori. Iako imam ponude iz Dubrovnika, nijesam u mogućnosti da tamo plasiram svoje proizvode”, rekao je Radulović.

On je naveo problem predugog trajanja projekata, od početka realizacije do isplativosti kreditnih sredstava.

Za proizvođača krompira u Miločanima, Mitra Jovovića, veliku poteškoću u bavljenju poljoprivredom predstavlja plasman viška proizvoda po isplativoj cijeni.

“Jako je bitno da se zaštite domaći proizvođači, jer ne mogu biti konkurentni sa uvoznim. Postoji i problem kontrole sjemena, posebno uvoznih, koja su se slabo pokazala ove godine, naročito sjeme krompira”, kazao je Radulović.

Tokom projekta Unapređenje lokalnih kapaciteta za potrebe poljoprivrednih proizvođača Društvo maldih ekologa Nikšić nastaviće rad sa ciljnom grupom poljoprivrednika iz Opštine Nikšić koja je formirana u proteklom periodu.

Projekat je finansirala Opština Nikšić na konkursu za projekte nevladinih organizacija u projektnoj oblasti Poljoprivreda i ruralni razvoj.
(kraj) sam/jlb

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije